Zout strooien op de wegen tijdens een hittegolf? Dit is waarom dat nodig is

Een strooiwagen strooit zout in hartje zomer tegen het smeltende asfalt
Een strooiwagen strooit zout in hartje zomer tegen het smeltende asfalt © ANP
Sommige weggebruikers zullen dinsdagochtend vreemd hebben opgekeken toen ze een strooiwagen over de weg zagen rijden. Normaal gesproken wordt er namelijk alleen zout gestrooid bij gladheid zou je denken. Echter gebeurt dit ook wanneer het juist enorm warm is. Bijvoorbeeld in de gemeente Stadskanaal, waar de komende dagen de strooiploeg op pad gaat.
‘Iedereen weet natuurlijk dat strooien van zout helpt tegen bevriezing en gladheid in de winter, maar bij warme temperaturen is het ook goed om te strooien’, zo legt een woordvoerder van de gemeente Stadskanaal uit. Dan zorgt het zout voor afkoeling bij, specifiek, asfaltwegen.’

Bindmiddelen in asfalt worden vloeibaar

Die verkoeling is nodig aangezien er een kans bestaat dat bij extreme hitte de bindmiddelen in het asfalt vloeibaar worden. In de praktijk wordt het asfalt dan ‘plakkerig’. En dat niet alleen; het asfalt wordt dan ook zwakker en dat kan tot gevaarlijke situaties op de weg leiden.
Het zout onttrekt het vocht uit het asfalt en de lucht en moet zo de weg afkoelen. Dus zout is niet alleen gedurende de wintermaanden een probaat middel om de verkeersveiligheid te waarborgen, ook bij hittegolven is het zout van groot belang.

Voornamelijk rotondes en kruisingen

Daarom werden de strooiploegen dinsdagochtend ingezet en zullen ze ook woensdagochtend de wegen van zout voorzien. ‘Dit doen wij vooral op plaatsen waar veel opgetrokken en geremd wordt’, aldus de woordvoerder. ‘Voornamelijk rotondes en kruisingen.’
Dus mocht je woensdagochtend de weg op gaan en de strooiwagen tegenkomen, dan weet je waar het voor is.