Kabinet buigt zich vandaag over spoedoplossing voor Ter Apel

Wachtende asielzoekers proberen zich koel te houden in Ter Apel
Wachtende asielzoekers proberen zich koel te houden in Ter Apel © Mario Miskovic/RTV Noord
Meerdere bewindslieden praten vandaag in Den Haag over een oplossing voor het overbelaste aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Daarbij gaat het om een of meer grootschalige noodopvanglocaties die voor langere tijd kunnen worden gebruikt.
Het ministeriële overleg volgt op het crisisoverleg dat Koen Schuiling (voorzitter Veiligheidsregio Groningen), Hubert Bruls (voorzitter Veiligheidsberaad) en staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) dinsdag hadden. De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) hakt vandaag waarschijnlijk een knoop door over die grootschalige noodopvanglocatie(s).
Vrijwel geen enkele gemeente wil daar tot nu toe vrijwillig aan meewerken. Van der Burg overweegt daarom gemeenten te dwingen dat wel te doen. Desnoods met 'hele onplezierige directieven', zei de staatssecretaris afgelopen maandag.

Crisisnoodopvanglocatie

Schuiling heeft als voorzitter van de VRG zowel maandag tijdens het overleg in het Veiligheidsberaad als dinsdag in het crisisoverleg met Bruls en Van der Burg aangedrongen op de komst van een crisisnoodopvanglocatie voor langere tijd.
Maar die oplossing ís er nog niet, zegt Hans Coenraads, woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen. 'Hoewel de urgentie helder is. De media trekken de conclusie dat we van dieptepunt naar dieptepunt gaan. Terecht, want zo kan het niet langer.'

Eerst zien, dan geloven

De Rijksoverheid is ook wel welwillend, constateert Coenraads, maar zoals Schuiling al in een eerder stadium zei: eerst zien, dan geloven. Coenraads: 'En dat geldt nog steeds.'
Een woordvoerder van COA schatte dinsdagavond in dat ongeveer 150 asielzoekers nacht buiten zouden gaan doorbrengen. Het zou gaan om mensen die onderdak aangeboden hebben gekregen, maar die ervoor kiezen daar geen gebruik van te maken.
Coenraads: 'Al zijn er wel noodopvanglocaties bijgekomen, bijvoorbeeld in Dordrecht, dus de mensen die daarvan gebruik wilden maken konden daar naartoe.'