Oorlog in Oekraïne zorgt voor kwart meer omzet Gasunie

Het Gasuniegebouw
Het Gasuniegebouw © ProNews
De omzet van Gasunie over het eerste halfjaar van 2022 is 25 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet is gestegen naar 897 miljoen euro, waar dat een jaar geleden nog 717 miljoen euro was.
Gasunie schrijft de omzetstijging toe aan de Russische inval in Oekraïne. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland die daar op volgden, ontstond meer vraag naar capaciteit bij Gasunie Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland (GUD).

Hogere tarieven

'Voor Gasunie betekent de afbouw van Russisch gas een omkering van de internationale gasstromen. Die lopen vanaf nu steeds vaker van west naar oost en van zuid naar noord door Europa', zegt Han Fennema, directeur bij Gasunie, in een toelichting.
We hebben de afgelopen maanden daarom hard gewerkt aan alternatieven voor Russisch aardgas
Han Fennema - directeur Gasunie
Niet alleen de vraag naar capaciteit zorgde voor een omzetstijging, ook mochten GTS en GUD van de toezichthouders hogere transporttarieven dan het afgelopen jaar in rekening brengen. In een later stadium geven de netbeheerders de meeropbrengst weer terug aan de markt.
De inkomsten van GTS en GUD worden volgens Gasunie niet bepaald door de getransporteerde volumes, maar door de toezichthouders en zijn afhankelijk van de hoeveelheid transportcapaciteit die zij aan marktpartijen verkopen.

Minder winst

Ook de inkomsten van Gasunie-dochter BBL Company namen toe. Door de gestegen gasprijzen en materiaalkosten steeg de winst van Gasunie minder snel. Het bedrijfsresultaat steeg met 3 procent naar 474 miljoen euro.

Lng-import

Fennema zegt zich terdege te realiseren dat burgers en bedrijven lijden onder hoge marktprijzen voor aardgas. 'We hebben de afgelopen maanden daarom hard gewerkt aan alternatieven voor Russisch aardgas. Nog dit kalenderjaar verdubbelt de lng-importcapaciteit (vloeibaar gemaakt gas) van Nederland. Hiermee leveren we dit jaar de grootste bijdrage aan het verruimen van de Europese importcapaciteit via nieuwe infrastructuur', zegt de topman.
Gasunie verwacht de komende jaren meer inkomsten uit het faciliteren van lng-import, als gevolg van de omkering van de internationale gasstromen.