Westerkwartier komt minima tegemoet met Stichting Noodfonds

Een spaarvarken bij een gasmeter: de energiekosten stijgen
Een spaarvarken bij een gasmeter: de energiekosten stijgen © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
Inwoners van de gemeente Westerkwartier die in de problemen komen door hoge energiekosten of de duurder wordende boodschappen, kunnen een beroep doen op een financiële bijdrage van Stichting Noodfonds.
Dat is een initiatief van het Samenwerkingsverband vrijwilligersorganisaties Westerkwartier (SvW), waarin Humanitas, Voedselbank, Stichting Leergeld, Platform van Kerken Westerkwartier en Schuldhulpmaatje vertegenwoordigd zijn. Ook de gemeente Westerkwartier draagt bij.

Extra steuntje in de rug

De laagste inkomens in de gemeente kregen al eerder 800 euro van het Rijk, Westerkwartier zelf legde daar 200 euro extra bij.
'Niet iedereen uit die doelgroep heeft genoeg aan dat bedrag', legt wethouder Bert Nederveen van de gemeente uit. 'Juist op die mensen richt het noodfonds zich. En ook op de groep die net niet onder de criteria van de gemeente valt.'

'Beroep op de solidariteit'

Mensen die in aanmerking willen komen voor de bijdrage uit het fonds, kunnen zich melden via de website van het fonds, waar de voorwaarden vermeld staan.
Het fonds vraagt bedrijven en inwoners die wel wat geld kunnen missen om een bijdrage, terwijl ook via bijvoorbeeld collectes in kerken geld wordt ingezameld. 'We doen een beroep op de solidariteit van mensen', zegt Nederveen.