Extra geld voor nieuw dorpshuis Termunten: 'Dit is een prachtige boost'

Een schets van het nieuwe dorpshuis in Termunten
Een schets van het nieuwe dorpshuis in Termunten © Stichting Samen onder één Dak Termunten en Termunterzijl
De komst van een nieuw dorpshuis in Termunten is een stap dichterbij. De initiatiefnemers krijgen een extra bijdrage uit het Nationaal Programma Groningen om de plannen rond te maken.
In totaal krijgen de initiatiefnemers een bedrag van 300.000 euro uit het Nationaal Programma.

Plek voor alle verenigingen

'Hier zijn we hartstikke blij mee. Dit is een prachtige boost', zegt Cees Grol van de stichting Samen onder één Dak in Termunten en Termunterzijl. De stichting is opgezet door een groep inwoners en onderzocht of het mogelijk is een nieuw dorpshuis te bouwen. Uit een enquête blijkt dat hier vraag naar is.
Het is de bedoeling om een woning aan de Kenninckweg in Termunten uit te breiden tot kop-hals-rompboerderij. Daar kunnen alle verenigingen in het dorp straks terecht. Ook komt er een sporthal voor onder meer de volleybal- en zaalvoetbalclub. De hal naast de inmiddels gesloopte basisschool wordt namelijk ook gesloopt.

Hard nodig

De gemeente Eemsdelta heeft ervoor gezorgd dat er een extra bijdrage uit het Nationaal Programma Groningen komt. De stichting heeft dit hard nodig: 'De prijzen stijgen enorm. Als we een subsidie toegezegd hebben gekregen, kunnen we bijna alweer twee keer zoveel vragen door de stijgende bouwprijzen', zegt Grol.
Met het extra geld kan de stichting ook de omgeving van het nieuwe dorpshuis aanpakken.

Nog niet helemaal rond

Inmiddels heeft de stichting zo'n negen ton bij elkaar. Er is nog vier ton nodig om het financieel rond te krijgen. Dat wordt volgens Grol wel een uitdaging: 'Het wordt sprokkelen, want het is niet meer zo makkelijk om subsidie te krijgen. Maar we zijn heel optimistisch. We zijn al met een aannemer in gesprek om het te realiseren.'
Naast het Nationaal Programma Groningen krijgt het dorpshuis ook subsidies van de gemeente Eemsdelta, de provincie Groningen en het Waddenfonds.