Westerwolde hoopt vrijwilligersleven boost te geven met 'compliment' van duizend euro

Wethouder Wietze Potze
Wethouder Wietze Potze © Archieffoto/Gemeente Vlagtwedde
Geen bijeenkomsten, geen inkomsten en op veel plekken een daling van het aantal leden. Tijdens de coronacrisis hebben verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties het zwaar te verduren gehad en de gemeente Westerwolde wil de inzet van deze vrijwilligers van deze organisaties nu belonen met een 'coronacompliment' van duizend euro.
'Vanuit de Rijksoverheid hebben wij als gemeente geld gekregen voor culturele en lokale instellingen, die als gevolg van de corona-epidemie schade hebben ondervonden', legt wethouder Wietze Potze uit. De gemeente schreef alle verenigingen in de gemeente aan met de vraag of zij financiële gevolgen hebben ondervonden van de coronacrisis.
De verenigingen die daarop reageren, krijgen financiële bijval van de gemeente. 'We vonden dat we het geld dat we hebben gekregen weer richting die verenigingen moesten doen.'

Voorwaarden

Er zit wel een aantal voorwaarden aan de schenking. Zo moet de organisatie die de aanvraag doet grotendeels op vrijwilligers draaien en moet het een organisatie zijn die valt onder zang, toneel- en muziekverenigingen, musea, organisator publieksmanifestaties, speeltuinverenigingen, sportverenigingen, dorpsraden, dorpshuizen, vrouwenverenigingen, EHBO of belangenbehartiging. Tot 15 oktober kunnen de organisaties een aanvraag indienen.
Het aantal vrijwilligers liep al wat terug, corona heeft die afname versterkt
Wietze Potze, wethouder Westerwolde

Geen onderscheid

Onderscheid tussen de verenigingen maakt Westerwolde niet. Het uitzoekwerk over hoeveel financiële schade elke vereniging in de gemeente heeft gehad tijdens de coronacrisis zou zoveel tijd in beslag nemen, dat iedereen over één kam wordt geschoren. 'Gewoon een eenduidig compliment naar al die vrijwilligers', motiveert Potze.
Dat de verenigingen zich zelf moeten melden en niet automatisch een bijdrage op de rekening gestort krijgen, heeft er volgens hem mee te maken dat de gemeente simpelweg niet over rekeningnummers van elke vrijwilligersorganisatie beschikt. 'Het is een kwestie van een formulier op de website van de gemeente invullen, dus het aanvragen is heel makkelijk.'

Geen gebrek aan geld, wel aan vrijwilligers

Als de wethouder het vrijwilligersleven in zijn gemeente onder de loep neemt, constateert hij overigens niet per se financiële problemen bij de tientallen organisaties. Het gebrek aan vrijwilligers is - zoals op veel plekken - wél een probleem.
'Het liep al wat terug en eigenlijk heeft corona die afname versterkt', zegt Potze. Hij hoopt dat de verenigingen iets leuks gaan doen van het geld en het complimentje van duizend euro fungeert als stimulans om jezelf weer te betrekken in het vrijwilligersleven van Westerwolde. 'Daar draait onze samenleving immers voor een groot deel op.'

Zelf ook vrijwilliger

Zelf draagt Potze het vrijwilligersleven ook een warm hart toe. Naast zijn wethouderschap is hij als vrijwilliger actief bij het jeugd- en jongerenwerk in de gemeente en als scheidsrechter bij FC Ter Apel '96. 'Daar is trouwens ook een chronisch tekort aan', lacht hij.