Omwonenden gasopslag Grijpskerk willen betere metingen en schaderegeling

Een betere afhandeling van bevingsschade en trillingen in de bodem registreren. Dat zijn de twee belangrijkste thema’s die omwonenden dinsdag aandroegen tijdens de eerste bijeenkomst van de ‘omgevingstafel’ over de gasopslag in Grijpskerk.
Op initiatief van onafhankelijk procesbegeleider Leendert Klaassen komen de gemeente Westerkwartier, de NAM, het ministerie van Economische Zaken en vertegenwoordigers van de omliggende dorpen bij elkaar. Doel is dat omwonenden met die tafel een stem krijgen.
Aanleiding is de nieuwe functie voor de gasopslag in Grijpskerk. Daar zat gas in dat geschikt is voor industrie. Dat wordt nu omgevormd tot gas geschikt voor huishoudens, zodat het Groningenveld eerder kan sluiten.
'Het is ondoenlijk schade te melden'
Omwonenden van de gasopslag zijn bang dat die aanpassing voor nieuwe schade zorgt. Dat terwijl de schadeafhandeling nu al moeizaam verloopt. Westerkwartierders komen vaak niet in aanmerking voor schaderegelingen die wél gelden voor gedupeerden van het Groningenveld.
Grietje Zijlstra, vertegenwoordiger van dorpsbelangen Pieterzijl, bevestigt dat. ‘In dit gebied zijn de instituten zo ingesteld dat het hier ondoenlijk is schade te melden.’
Volgens bewoners ontstaat schade in Westerkwartier deels op een andere manier: niet alleen door relatief zware bevingen, maar ook door bodemdaling en -stijging veroorzaakt door de gasopslag en de winning uit omliggende kleine gasvelden. Om dat zichtbaar te maken, pleiten ze voor meer en betere metingen.
Eerlijke verdeling
Voorzitter Klaassen maakt zich bovendien hard voor een eerlijke verdeling van de gasopbrengsten. ‘Het gaat om een goede balans tussen lusten en lasten. Het gebied zou ook mogen profiteren van de opslag’, aldus Klaassen.
Dingena Biester schoof dinsdag aan namens dorpsbelangen Oldehove. Zij hoopt dat de omgevingstafel omwonenden vooral duidelijkheid biedt. Biester: ‘Maar we leven in een bureaucratisch land. Ik geloof echt wel dat onze input wordt meegenomen, maar wat er uiteindelijk uit komt, is een vraagteken.’
De omgevingstafel komt vanaf september op regelmatige basis bij elkaar.