Ook in hoger beroep acht jaar cel voor stelen Groningse Van Gogh

'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh
'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh © Groninger Museum
De 59-jarige Nils M. heeft voor het stelen van twee wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals ook in hoger beroep de maximale celstraf van acht jaar gekregen. Het werk van Van Gogh is eigendom van het Groninger Museum.
Het schilderij was in bruikleen bij museum Singer Laren. De doeken die miljoenen waard zijn, werden in 2020 gestolen. Het werk van Hals werd ontvreemd uit een museum in Leerdam. Ze zijn nog steeds spoorloos.

DNA-sporen aangetroffen van M.

Volgens het hof is het bewijs overtuigend. Zo werden er DNA-sporen van M. aangetroffen na de diefstallen. Bij Singer Laren werden delen van de lijst teruggevonden met onder meer DNA van M. Verder zijn er volgens de rechters sterke overeenkomsten tussen beide kunstroven.
'Beide keren ging het om een doelgerichte actie die binnen heel korte tijd plaatsvond en waarbij één bijzonder schilderij van een beroemde schilder, met een grote waarde, is weggenomen', aldus het hof. Ook de locaties lijken volgens de rechters op elkaar: 'Relatief kleine musea met een relatief kleine collectie, waarvan het weggenomen schilderij het topstuk was.'

Eerder vonnis was ook acht jaar

M. zou samen met een onbekend gebleven man hebben gehandeld. De celstraf van acht jaar was ook het vonnis van de rechtbank in Lelystad in 2021. Het Openbaar Ministerie eiste deze straf weer in hoger beroep. Volgens het hof zorgt de diefstal van zeer waardevolle schilderijen, met een grote cultuurhistorische waarde, voor veel ophef in de kunstwereld en de samenleving. Het hof brengt wel vijftig dagen in mindering in verband met een strafoplegging in een andere zaak tegen M.

M. ontkent de kunstroof

M. heeft een lang strafblad met onder meer een veroordeling voor een kunstroof uit een museum in Gouda in 2015. Hij heeft altijd ontkend iets met de diefstallen in 2020 te maken te hebben. Hij moet aan Museum Hofje van Mevrouw van Aerden voor de verdwenen Hals een schadevergoeding van ruim 8,7 miljoen euro betalen. Singer Laren had geen schadeclaim ingediend.
M. is door het hof ook veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen met munitie en meer dan 10.000 MDMA-pillen.