18 jaar geëist voor dodelijke schietpartij Hoogezand

GRONINGEN - Tegen de 27-jarige Jason B. is in de rechtbank in Groningen donderdag 18 cel geëist. De Hoogezandster zou in zijn woning de Amsterdamse rapper Rel hebben neergeschoten.
Volgens de officier van justitie gaat het om moord met voorbedachte rade, en drie pogingen tot moord op de handlangers van Rel. Jason B. zat bovendien nog in proeftijd wegens een eerdere veroordeling voor een poging tot doodslag.
Jason B. beweerde donderdag tegenover de rechter dat hij uit zelfverdediging handelde. Hij zou in elkaar zijn geslagen en het pistool hebben gepakt om erger te voorkomen. Volgens het OM is er helemaal niet gevochten en had de verdachte ook gewoon de deur niet open kunnen doen. Aanleiding voor de schietpartij zou een overval zijn geweest die B. twee dagen eerder zou hebben gepleegd. Daarbij zou ook zijn geschoten. De Amsterdammer kwam hierover verhaal halen bij B. De verdachte ontkent de overval te hebben gepleegd.

Ziekenhuis

Na de schietpartij is Rel door een aantal vrienden met een auto naar Amsterdam gebracht. Daar hebben ze hem achtergelaten voor een ziekenhuis. Rel overleed later aan zijn verwondingen. Zou hij naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen zijn gebracht, dan zou hij het mogelijk hebben overleefd.

Zelfverdediging

Volgens de advocaat van de verdachte heeft zijn cliënt uit zelfverdediging gehandeld. Het feit dat de verdachte nog in een proeftijd verkeerde in verband met een veroordeling voor een ander geweldsdelict, doet volgens hem niet ter zake. Bovendien zou één van de verdachten zelfs een machinepistool bij zich hebben gehad. Dit wapen is overigens bij het onderzoek niet boven water gekomen.