Verstrikte zeehond zoekt hulp bij strandgangers

Zeehond Tefiti wordt behandeld door medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen
Zeehond Tefiti wordt behandeld door medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen © Martina Zilian
Een zeehond die zaterdag bij Schiermonnikoog in een visnet verstrikt is geraakt en daardoor verwondingen opliep, is dankzij kordaat optreden van omstanders en medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen nog in leven. Volgens omstanders leek het erop alsof de zeehond zelf om hulp kwam vragen.
De zeehond kwam volgens enkele wandelaars op hen af en bleek verstrikt te zijn geraakt in visnet van nylon en een touw. De strandgangers alarmeerden het zeehondencentrum, waardoor de lokale zeehondenwachter in actie kon komen om het dier te bevrijden. De wonden bleken zo diep, dat vervoer naar de specialisten van het Zeehondencentrum nodig was.

Diepe wonden door vislijn

Het was nog even spannend of de zeehond het wel zou overleven vanwege de diepe wonden aan de nek en keel. Na een paar dagen intensieve zorg gaat het inmiddels stukken beter met de zeehond, die vernoemd is naar godin Te Fiti uit de animatiefilm Vaiana. Donderdag wordt de zeehond verplaatst naar een groter verblijf in het Zeehondencentrum. Ze zal daar ook zichtbaar zijn voor bezoekers.
De zeehond in het water bij de opvang in Pieterburen
De zeehond in het water bij de opvang in Pieterburen © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Oproep

Naar aanleiding van het incident roept het Zeehondencentrum op om afval, hoe klein ook, altijd op te ruimen. Door verstrikking zijn zeehonden namelijk niet meer in staat om te jagen en zullen ze uiteindelijk verhongeren.
Geredde zeehond is herstellende: 'Het gaat hartstikke goed met haar'