Monumentale boom in Stad moet wijken voor onderhoud waterleiding

In het midden de boom aan de Praediniussingel die gekapt gaat worden
In het midden de boom aan de Praediniussingel die gekapt gaat worden © Google Streetview
Een monumentale Hollandse Linde aan de Praediniussingel in de stad Groningen moet worden gekapt voor noodzakelijk onderhoud aan de waterleiding. Alleen zijn buurtbewoners het hier niet mee eens. Zij stapten naar de rechter voor het behoud van de boom, maar dat mocht niet baten: de rechter heeft hun bezwaar aan de kant geschoven.
De gemeente Groningen verleende Waterbedrijf Groningen de benodigde vergunning om de boom te kunnen kappen. Dit is nodig om een nieuwe binnenmantel aan te brengen bij de zinker, om zo lekkage te voorkomen. De boom staat in de weg en moet dus gekapt worden.
het waterbedrijf spreekt van een noodzakelijke ingreep, omdat een vergelijkbare zinker aan het Lopende Diep in Groningen eerder voor een grote lekkage zorgde. Dat was de aanleiding om andere zinkers preventief te vernieuwen.

Pijnlijke keuzes

Buurtbewoners hoopten de rechter aan hun zijde te vinden, maar vingen bot. Volgens de rechter heeft de gemeente voldoende gekeken naar alternatieven om de boom te besparen. De boom blijkt niet verplantbaar en de werkzaamheden aan de zinker zouden de wortels van de boom dusdanig beschadigen, dat de boom het daarna niet redt.
De rechter vindt ook dat de renovatie van de zinker noodzakelijk is, ook al brengt dit pijnlijke keuzes met zich mee.