Van Klinken is 'best of the rest' in discusgeweld

Jorinde van Klinken in Eugene in de Verenigde Staten
Jorinde van Klinken in Eugene in de Verenigde Staten © ANP
Jorinde van Klinken heeft zich met de discus niet in de strijd om de medailles kunnen mengen bij de WK Atletiek in het Amerikaanse Eugene. De atlete van Groningen Atletiek noteerde de vierde afstand. Het is de beste prestatie ooit van een Nederlandse bij een WK op het onderdeel discuswerpen.
Het niveau was vanaf de eerste ronde ontzettend hoog. De eerste poging van de Assense, die jarenlang in het Groningse Stadspark trainde, was ongeldig. De discus landde bij haar derde worp na precies 64 meter. Halverwege de wedstrijd stond ze daarmee op de vijfde plaats waardoor ze nog drie keer in de ring mocht verschijnen.

Thuiswedstrijd

Ze verbeterde zich bij haar vijfde beurt tot 64.97 meter. Deze worp werd eerst ongeldig verklaard, maar na bestudering van de beelden toch opgemeten. 'Hoe dat precies zat weet ik niet. Ik moet het nog terugzien. Maar ik ben heel blij dat de worp toch nog goedgekeurd werd. Zodoende ben ik nog vierde geworden en daar ben ik heel blij mee', vertelde Van Klinken bij de NOS.
Van zenuwen had Van Klinken totaal geen last. Ze traint en studeert sinds twee jaar in Amerika. 'Het voelde als een thuiswedstrijd voor mij. Ik had veel zelfvertrouwen. Iedereen keek mij vanmorgen als een bang haasje aan. Ik dacht als jullie nu al bang voor me zijn, wordt het leuk.' Afgelopen dinsdag kwalificeerde zich met gemak voor de finale.

Meer dan 68 meter

Uiteindelijk was haar beste bij lange na niet ver genoeg voor een medaille. De podiumplekken werden verdeeld met worpen boven de 68 meter. De Chinese Feng was de verrassende winnares met 69.12 meter uit haar eerste poging. Ze liet de favorieten Perkovic uit Kroatie en de Amerikaanse Allman achter zich.