Opnieuw 3,5 miljoen euro subsidie voor groot onderhoud rijksmonumenten

Het provinciehuis gezien vanaf het Martinikerkhof
Het provinciehuis gezien vanaf het Martinikerkhof © Martijn Folkers/RTV Noord
Eigenaren van rijksmonumenten in de provincie kunnen komend najaar weer rekenen op subsidie voor groot onderhoud en restauratie van hun pand. De provincie stelt voor de tweede aanvraagronde van dit jaar 3,5 miljoen euro beschikbaar.
Van het beschikbare geld is het grootste gedeelte bestemd voor aardbevingsgemeenten. Het gaat daarbij om een totaalbedrag van 2,25 miljoen euro voor gebouwde rijksmonumenten, rijksmonumenten met een woonfunctie en groene rijksmonumenten. Voor dit gebied hanteert de provincie de gemeentegrenzen uit 2018.

Groot onderhoud

Voor de rest van de provincie is nog 850.000 euro beschikbaar. Het verschil bij dit gedeelte van de subsidie is dat het niet bestemd is voor woonhuismonumenten. Voor monumentale tuinen, parken en begraafplaatsen is 400.000 euro beschikbaar.
De subsidieregeling GRRG (Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten provincie Groningen) is bestemd voor groot onderhoud. In een subsidieaanvraag voor restauratie kan een aanvraag voor de kosten van herbestemming en van maatregelen om energie te besparen worden meegenomen. In de eerste helft van 2022 was er subsidie voor onder andere boerderijen, woonboerderijen, kerken, een orgel, herenhuis, gasthuis, woonhuis en een molen.

Indienen

De aanvragen voor de subsidie kunnen ingediend worden van 3 oktober tot 15 november van dit jaar. De aanvragen kunnen tijdens die periode ook nog gewijzigd worden, na 15 november zijn wijzigingen niet meer mogelijk.
Het geld dat beschikbaar is in deze subsidieregeling is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de provincie Groningen.