Raadsleden teleurgesteld over crisismaatregelen Ter Apel: 'Het is een slappe hap'

Asielzoekers krijgen ijsjes ter verkoeling aangereikt door het hekwerk bij het overvolle aanmeldcentrum
Asielzoekers krijgen ijsjes ter verkoeling aangereikt door het hekwerk bij het overvolle aanmeldcentrum © ANP
Raadsleden van de coalitie in de gemeente Westerwolde zijn teleurgesteld over de crisismaatregelen die afgelopen woensdagavond zijn genomen door kabinetsleden. De Westerwolder raadsleden hadden sneller verlichtingen voor de 'asielhoofdstad van Nederland' verwacht.
'Teleurstellend, slappe hap en er wordt opnieuw een beroep gedaan op ons geduld', zijn de eerste reacties van de raadsleden Marco Visscher (Gemeentebelangen), Herma Hemmen (CDA) en Wim Eilert (PvdA).
Afgelopen maandag deden zij een oproep aan het veiligheidsberaad. De situatie in Ter Apel is volgens hen onhoudbaar omdat tientallen, soms honderden asielzoekers buiten slapen. 'Er moet nu worden ingegrepen', zeiden de raadsleden toen in een videoboodschap.

'Teleurstellend'

Na meerdere overleggen maakt de staatssecretaris van Asiel, Eric van der Burg (VVD), woensdagavond bekend dat zij vier maatregelen nemen om de problemen in Ter Apel op te lossen op de langere termijn, maar dat die voor de komende periode nog geen verlichting bieden. 'Er werd door de staatssecretaris aangegeven dat de situatie in Ter Apel daarom nog enkele weken blijft zoals die nu is. Dat is teleurstellend', zegt raadslid Herma Hemmen.
Het raadslid had verwacht dat Van der Burg binnen een paar dagen grote noodopvanglocaties zou openen. 'Dat is te organiseren. In Nederland kun je in no-time grote evenementententen opzetten. Maar dat resultaat zie ik niet', aldus Hemmen. Ook raadslid Marco Visscher snapt niet waarom het kabinet nog geen grootschalige locaties heeft geopend. 'Je kunt een defensieterrein inrichten voor de opvang van asielzoekers. Dat kan toch heel snel?', vraagt het raadslid zich hardop af.
Oplossingen voor Ter Apel, 'maar het zijn niet de maatregelen waar om is gevraagd'

Verbazing

Hemmen is verbaasd over de oplossingen die wel zijn aangekondigd. 'We moeten rekening gaan houden met gemeenten die alleen Oekraïners willen opvangen en daarnaast laten we straks cruiseschepen met asielzoekers rondvaren omdat niemand ze wil. Dat verbaast mij.'
De problemen kunnen alleen worden opgelost door het sluiten van de grenzen
Robert Rep - PVV Westerwolde
Het ministerie zegt ondertussen hard te werken om alsnog snel een grootschalige opvanglocatie te openen, maar kon daar woensdagavond nog niks concreet over zeggen. Zoals het nu lijkt komt er daarom vanaf september daadwerkelijk meer verlichting voor Ter Apel. Dat gebeurt met de komst van een cruiseschip waarop zo'n duizend asielzoekers kunnen verblijven.
Kortom, het geduld van de Ter Apelers wordt opnieuw op de proef gesteld, constateert raadslid Wim Eilert (PvdA). Wel is hij tevreden over de oplossingsrichting. 'Ik weet niet wat wij vanuit de gemeente verder nog kunnen doen. Het lijkt er daarom op dat we dat geduld dan maar even moeten opbrengen', aldus Eilert.

'Sluit de grenzen'

Oppositiepartij PVV heeft inmiddels ook gereageerd op de oproep van de coalitiepartijen richting Den Haag. Volgens fractievoorzitter Robert Rep werken maatregelen als het openen van extra aanmeldcentra 'contraproductief'. 'De toestroom van asielzoekers door dergelijke maatregelen zal alleen maar toenemen', aldus Rep.
'De PVV-fractie constateert dat de problemen in het grootste aanmeldcentrum van Nederland (Ter Apel) alleen kunnen worden opgelost door het sluiten van de grenzen, het daadwerkelijk uitzetten van gelukszoekers en overlastplegers. Alleen dat biedt de opvang in de eigen regio een oplossing', stelt de partij in de gemeente Westerwolde.