Kan je binnenkort wonen in de oude burgemeesterskamer van het gemeentehuis in Bedum?

Het gemeentehuis in Bedum
Het gemeentehuis in Bedum © Jan Bruinsma/Groningen in Beeld
Een hotel, een bedrijfsverzamelgebouw of appartementen? Uit een enquête van de gemeente Het Hogeland blijkt dat Bedumers willen dat het gemeentehuis een nieuwe plek om te wonen wordt. Twee stichtingen uit Bedum vinden dat ze met hun plannen hier perfect op aansluiten en hopen het gebouw te kunnen aankopen.
Stichting Sociaal Woonproject Beemstee en de Stichting Cultuurcentrum Hogeland hopen een goeie kans te maken op de aankoop. 'We willen het gemeentehuis ombouwen tot een appartementencomplex voor senioren en een Kultuurhoes voor de bewoners van Bedum en omstreken', legt Peter Barthel uit.
Hij is een van de initiatiefnemers. 'Wij van het cultuurcentrum Hogeland zijn al een tijd op zoek naar een nieuwe plek om voorstellingen te houden en andere culturele activiteiten. Wij zitten nu nog in de Meenschaar maar de gemeente wil dat daar appartementen komen. Dus hebben we een nieuw onderkomen nodig'.
Het zou ook mooi zijn als hier gedeelde activiteiten plaatsvinden
Peter Barthel, initiatiefnemer
Al jaren lang lopen enkele Bedumers volgens de stichtingen met de wens om een sociaal en levensloopbestendig woonproject voor ouderen in Bedum op te zetten. 'Het zou bijvoorbeeld ook mooi zijn als hier gedeelde activiteiten plaatsvinden. Bijvoorbeeld dat er een deelauto is waar de senioren gebruik van kunnen maken', legt Barthel uit. De initiatiefnemers willen de plannen in samenspraak met het dorp ontwikkelen.

Te duur

De gemeente Het Hogeland verkoopt het voormalig gemeentehuis in Bedum omdat de gemeente moet bezuinigen. Na de herindeling in 2019 is het gebouw steeds minder in gebruik. Het open houden van vier gemeentelocaties vindt de gemeente te duur. De gemeente heeft onderzocht welke locatie het beste verkocht kan worden. Dat blijkt het gebouw in Bedum te zijn.
Het gebouw is eigenlijk al van de inwoners
Peter Barthel, initiatiefnemer

Gebouw gebruiken voor woningen

Ruim 4600 huishoudens in Bedum en omliggende dorpen zijn in een huis-aan-huisbrief uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen met mogelijke bestemmingen voor het gebouw. In totaal hebben 506 personen dit gedaan.
De helft (254) van de personen die de enquête heeft ingevuld, koos voor wonen óf wonen met zorg als beste optie. De stichtingen vinden dat ze met hun plan mooi aansluiten op de uitkomsten van de enquête.
Volgens Barthel is het oude gemeentehuis een perfecte plek om wonen en cultuur te combineren. 'Een Kultuurhoes is een plek waar jong en oud terecht kan voor vrijetijdsbesteding, maar ook voor talentontwikkeling - denk aan muziek. Of bijvoorbeeld computerlessen of aan een ruimte voor de schaakclub of toneelvereniging.'

Hoogste bod

Barthel is niet bang dat de gemeente automatisch zal kiezen voor de hoogste bieder. 'De gemeente heeft al aangegeven ook de wensen van de inwoners belangrijk te vinden. Als ze toch voor de meeste euro's kiezen dan moeten ze dat goed kunnen uitleggen aan Bedum. Het gebouw is eigenlijk al van de inwoners, ons gemeenschapsgeld zit erin en het zou mooi zijn als het dus van ons blijft', legt Barthel uit.
De gemeente is al op de hoogte van de plannen die de stichtingen hebben. 'We hebben een goede samenwerking en we hopen dat de gemeente ons het gebouw gunt.'
Initiatiefnemers Rinze Kramer, Joost Boskamp en Klaes Hoekstra (Beemstee) en Peter Barthel (Kultuurhoezen) voor het gemeentehuis.
Initiatiefnemers Rinze Kramer, Joost Boskamp en Klaes Hoekstra (Beemstee) en Peter Barthel (Kultuurhoezen) voor het gemeentehuis. © Peter Russchen
De initiatiefnemers zijn al bezig met een haalbaarsheidsonderzoek om te kijken of het pand geschikt is om in te wonen en of er een cultuurcentrum gerealiseerd kan worden.
Na de zomervakantie maakt de gemeente Het Hogeland bekend hoe het biedingsproces op het gemeentehuis in Bedum zal verlopen.