Schuiling dreigt opnieuw met sluiting aanmeldcentrum Ter Apel

Asielzoekers wachten in de schaduw bij het overvolle aanmeldcentrum van Ter Apel
Asielzoekers wachten in de schaduw bij het overvolle aanmeldcentrum van Ter Apel © ANP
De Veiligheidsregio Groningen overweegt aanmeldcentrum Ter Apel tijdelijk te sluiten vanwege de schrijnende situatie en risico’s voor de gezondheid en openbare orde. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling deze week gezegd tijdens het Veiligheidsberaad.
Dat bevestigt Schuilings woordvoerder Hans Coenraads tegenover RTV Noord naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.
In het Veiligheidsberaad bespreken de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's inmiddels wekelijks de asielcrisis met het kabinet. De Veiligheidsregio Groningen laat een sluiting sinds deze week onderzoeken vanwege de ernst van de situatie in het overvolle aanmeldcentrum. Zo sliepen er geregeld honderden asielzoekers in provisorische tenten voor de hekken van het aanmeldcentrum. Het onderzoek richt zich vooral op wat juridisch mogelijk is en wie zo'n besluit mag nemen.

Meerdere aanmeldcentra

'De situatie zoals we de afgelopen weken voor het hek in Ter Apel hebben gezien willen we koste wat het kost voorkomen. We kijken daarom op welke manier - juridisch - we deze toestanden kunnen voorkomen. Dat kun je dan omschrijven als de sluiting van Ter Apel', aldus Coenraads.
De woordvoerder doelt dan specifiek op de bevoegdheden die Schuiling als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen wel of niet heeft. 'Het is niet de bedoeling om het aanmeldproces stil te leggen', benadrukt de woordvoerder. 'Want dan maak je het probleem alleen maar groter.'
Bij sluiting van het aanmeldcentrum zeg je eigenlijk tegen asielzoekers: het heeft geen zin meer om naar Ter Apel te komen, bevestigt Coenraads desgevraagd.
Uiteindelijk wil de Veiligheidsregio Groningen bereiken dat er meerdere aanmeldcentra komen in Nederland. 'Dat asielzoekers onder spanning en in stressvolle situaties min of meer op straat verblijven, dat moet niet veel langer duren.' Volgens Coenraads staat ook de burgemeester van Westerwolde Jaap Velema achter de inventarisatie van de juridische mogelijkheden.

Duizenden crisisplekken in Groningen als Ter Apel dichtgaat

De Veiligheidsregio Groningen heeft in oktober vorig jaar ook al gekeken naar dit scenario, blijkt uit eerder opgevraagde documenten door RTV Noord en de NOS. Uit bestuurlijke appgesprekken blijkt dat in oktober het idee is om de toegang tot het aanmeldcentrum te blokkeren en daarmee het aanmeldcentrum ‘op slot’ doen. ‘Op grond van de ontstane crisissituatie zal de Veiligheidsregio Groningen dan de vluchtelingen onderdak moeten bieden, zoals bij een andere ramp’, meldt een ambtenaar.
Vervolgens worden nog aankomende asielzoekers overgebracht naar crisisopvangen in de stad Groningen die zo’n drieduizend plekken kan bieden, Pekela tweehonderd en Leek driehonderd. Van andere provincies werd destijds weinig verwacht: ‘Er is geen zicht op crisisnoodopvangplekken elders in het land’, staat in een rapport.
Het plan van oktober zou worden uitgevoerd op het moment dat 'de veiligheid en gezondheid in gevaar komen’, zei een ambtenaar toen.

Niet de eerste keer

In maart dreigde de Veiligheidsregio Groningen opnieuw om het aanmeldcentrum in Ter Apel tijdelijk op slot te doen. Zover kwam het toen niet. Schuiling noemde de overvolle nachtopvang toen 'beschamend'.
Coenraads meldt dat er van acute nood op dit moment overigens geen sprake is. Daarmee bedoelt hij dat hij niet verwacht dat er de komende dagen asielzoekers voor de poort van het aanmeldcentrum overnachten, vrijwillig of onvrijwillig.