Hier geldt het samenscholingsverbod tussen Vismarkt en Zuiderdiep in Stad

Kruising Nieuwstad-Haddingestraat, niet lang na de schietpartij waarbij een man om het leven kwam
Kruising Nieuwstad-Haddingestraat, niet lang na de schietpartij waarbij een man om het leven kwam © ProNews
In het gebied tussen het Gedempte Zuiderdiep, de Schoolholm, de Akerkhof, de Vismarkt en de Pelsterstraat geldt vanaf 22 juli vrijdag een samenscholingsverbod met de duur van ten minste één jaar.
Burgemeester Koen Schuiling maakte eerder al bekend dat er een samenscholingsverbod zou komen. Nu heeft de gemeente dus bekendgemaakt wanneer het ingaat en voor hoelang het geldt.

Drugsgebruikers en dealers

Het samenscholingsverbod in de 'Gele Loper', zoals dit gebied ook wel wordt genoemd, betekent dat mensen die met meer dan twee personen bij elkaar komen een boete kunnen krijgen. Volgens de gemeente geldt het samenscholingsverbod vooral voor drugsgebruikers, drugsdealers en zogenoemde 'omhangers' (onder andere personen die de 'nachtscène' komen bekijken)', zoals de gemeente ze noemt.
Volgens de gemeente is de laatste maanden een duidelijke toename zichtbaar van drugshandel, ruzies en geschreeuw, geluidsoverlast, intimidatie van voorbijgangers, ondernemers en/of bewoners en mishandelingen.

Schietpartij Haddingestraat

Directe aanleiding lijkt de schietpartij van een aantal weken geleden in de Haddingestraat, waarbij een vijftigjarige man uit Leeuwarden om het leven kwam. Schuiling maakte toen al bekend dat politie en boa's structureel gaan controleren in die straten.
Ook werden de deuren van café d’Olle Grieze in de Haddingestraat gesloten. Die sluiting geldt voor minimaal drie maanden. Bij dat café begon de ruzie die uiteindelijk leidde tot de schietpartij verderop in de straat. Op sommige plekken in het gebied is ook al langere tijd cameratoezicht.
De Gele Loper, het gebied in de Groningse binnenstad waar het samenscholingsverbod geldt
De Gele Loper, het gebied in de Groningse binnenstad waar het samenscholingsverbod geldt © Bron: OOG TV
Alle beleidsregels rondom het samenscholingsverbod zijn hier te vinden.