Waar gaat het mis tussen ouders en jeugdzorg?: 'Ik mag hem niet eens bellen op zijn verjaardag'

Johanna en Daan
In al die rapporten van de jeugdbescherming staat niets positiefs over hem, terwijl hij het zo goed deed als vader
Ouders delen hun verhaal
De ouders die we spraken vallen deels onder Jeugdbescherming Noord, maar ook onder andere instanties zoals WIJ Groningen of de William Schrikker Jeugdbescherming. De verhalen zijn dan ook niet een-op-een aan elkaar te koppelen.
Agnes
Als je maar lang genoeg in de beer blijft prikken, dan bijt hij op een gegeven moment
Jeugdbescherming Noord
Objectiviteit
Waarom wordt mij nooit gevraagd naar wat er is gebeurd en waarom wordt dit niet vermeld in het rapport?
Miscommunicatie
Grote mond
Keer op keer afgewezen
Voor het kind is het omgangsmoment niet zomaar een uurtje. Het zijn ook de dagen ernaartoe en de week erna, om het te verwerken en een plek te geven
In aanvulling hierop vertelt hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Brunning in een uitzending van het radioprogramma Argos dat kinderrechten worden geschonden bij uithuisplaatsingen en in de periode daarna. Volgens het Europese Hof moet alles in het werk worden gesteld om terugkeer naar huis mogelijk te maken. In Nederland wordt dit in de praktijk volgens Brunning maar weinig gerealiseerd. Wanneer terugplaatsing niet haalbaar is, moet er voldoende contact en omgang zijn. Ook op dat punt gaat het lang niet altijd goed.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht recent of jeugdwerkers zorgvuldig genoeg te werk gaan als zij de rechter adviseren om een kind gedwongen uit huis te plaatsen. Worden feiten en meningen in de rapportages bijvoorbeeld duidelijk van elkaar gescheiden? En geeft de jeugdbeschermer ouders en minderjarigen voldoende stem in het onderzoek? De inspectie concludeert dat hoewel professionals hun werk met toewijding en deskundigheid uitvoeren, het feitenonderzoek waarop de uithuisplaatsing is gebaseerd niet altijd zorgvuldig is. Ook moet de samenwerking met ouders en jeugdigen beter, omdat zij zich niet gehoord voelen en de uithuisplaatsing vaak onvoldoende onderbouwd is.
‘Het doel is: terug naar huis’
Misschien wordt niet altijd aan de verplichting voldaan, maar dan wordt ook het onmogelijke aan jeugdwerkers gevraagd
Ouders blijven altijd ouders
Voorheen stonden we, wanneer we in een gezin kwamen, al met 2-0 achter, maar tegenwoordig met 10-0