Gemeente brengt feestweek Niekerk in financiële problemen: ‘Ze zijn van beton’

Organisatoren Niels Span (links) en Sjoerd Visser voor jeugdhonk De Smidse in Niekerk
Organisatoren Niels Span (links) en Sjoerd Visser voor jeugdhonk De Smidse in Niekerk © Niels Timmerman/RTV Noord
De feesttent is betaald en de artiesten zijn geboekt, maar nu blijkt dat het programma van de feestweek in Niekerk helemaal niet past. De gemeente Westerkwartier legt doordeweeks een vroege sluitingstijd op, terwijl een wethouder anders zou hebben beloofd.
Dat betekent een financiële strop van minstens vijfduizend euro. Medeorganisator en vrijwilliger Niels Span: ‘Op deze manier is dit de laatste editie met een feesttent.’
Niet alleen het voortbestaan van de feestweek komt volgens Span in gevaar, maar ook dat van jeugdhonk De Smidse in Niekerk. Het geld dat tijdens het feest wordt verdiend, gebruiken vrijwilligers de rest van het jaar voor activiteiten.

Feesttent

De feestweek van Niekerk, Oldekerk en Faan is uitgegroeid tot een groot evenement. Op een weiland buiten Niekerk staat vanaf 19 augustus een grote tent, met in totaal vier avonden muziek. De organisatie ontvangt per keer zo’n tweeduizend bezoekers.
De tent en artiesten vormen een flinke kostenpost. De organisatie krijgt de begroting rond met de drankomzet, maar daar valt nu een belangrijk deel van weg.

Belofte van wethouder

In de gemeente Westerkwartier geldt doordeweeks een maximale eindtijd van 23.00 uur voor evenementen. Dat terwijl de voormalige gemeente Grootegast tijdens de laatste editie – voor de coronacrisis – toestemming gaf tot 02.00 uur. De organisatie van de feestweek is naar eigen zeggen niet op de hoogte gesteld van de nieuwe regelgeving.
Een volle feesttent tijdens een eerdere editie van de feestweek in Niekerk
Een volle feesttent tijdens een eerdere editie van de feestweek in Niekerk © Eigen foto
Span sprak namens de organisatie meerdere malen met de gemeente Westerkwartier. Uiteindelijk kwamen de partijen volgens hem tot een compromis. Toenmalig wethouder Hielke Westra (CDA) zou in een telefoongesprek hebben toegezegd dat de gemeente voor doordeweekse avonden een uitzondering zou maken met een eindtijd van 00.30 uur.

Artiesten al geboekt

Maar toen de vergunning op de mat viel, bleek dat de eindtijd op maandag toch op 23.00 uur blijft staan. Organisator Span had ondertussen zijn programma al aangepast aan de toegezegde openingstijden: de artiesten waren al geboekt en betaald.
‘Als we zo met elkaar samenwerken, dan is de feestweek ten dode opgeschreven’, zegt Span, die somber is over een oplossing met de gemeente. ‘Ik hang al weken met ze aan de telefoon. Ze zijn gewoon van beton.’

Financiële schade

Wat hem betreft zijn er twee opties om de financiële schade te beperken. Span: ‘Of de gemeente vergoedt die, of we gaan gewoon door tot 00.30 uur.’
RTV Noord vroeg oud-wethouder Westra om een reactie. Omdat zijn bestuursperiode erop zit, verwees hij naar burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier.

Politiecapaciteit blijkt probleem

‘Er is veelvuldig overleg geweest waarin inderdaad is aangegeven dat er ruimere tijden gehanteerd zouden kunnen worden. In diezelfde gesprekken is ook duidelijk gesteld dat er ook randvoorwaarden gelden voor het verstrekken van een vergunning', aldus een woordvoerder van de burgemeester.
'Dan hebben we het bijvoorbeeld over voldoende capaciteit bij de politie. Voor de maandagavond is deze capaciteit beperkt en is op advies van de politie een vergunning verleend tot 23.00 uur.'