Met de riksja door de binnenstad: ‘Gratis? Oh echt?!’

Kayleigh Ferwerda en haar moeder Tina in een riksja
Kayleigh Ferwerda en haar moeder Tina in een riksja © Marco Grimmon/RTV Noord
Sinds kort rijden er geen bussen meer over de Grote Markt in Stad. Maar hoe kom je dan van A naar B, als je mindervalide bent? Het antwoord: in een riksja.
In de stad fietsen drie riksja’s rond. Mensen kunnen hun plekje reserveren, maar echt storm loopt het nog niet.

Riksja’s

In de elektrische riksja is plek voor twee personen. Zij kunnen van tevoren met de gemeente Groningen contact opnemen via het telefoonnummer 085 004 1844, maar dat weten nog maar weinig mensen. Veel gebeld wordt er daarom ook nog niet.
Riksja's laten zichzelf zien in binnenstad: 'het leukste waren de hobbels'
Om de zichtbaarheid wat te vergroten, hangen door de stad meerdere posters. Ook fietsen de ‘chauffeurs’ meerdere dagen per week door de stad. Dan worden ook flyers en visitekaartjes uitgedeeld.
Gastheer Chiljen Velvis: ‘Wij moeten het vooral hebben van de mond-op-mond-reclame. Mensen durven nog niet echt in te stappen en denken dat het geld kost. Maar het is dus gratis!’

Enthousiastelingen

Het ritje door de binnenstad trekt veel bekijks, maar echt instappen willen mensen niet doen. Tot de riksja’s aanbelanden in Westerhaven.
Tina Ferwerda en haar dochter Kayleigh worden enthousiast van de voertuigen en zien een ritje wel zitten. Moeder Tina: ‘Wij wilden op een deelscooter, maar in Groningen rijden andere merken dan bij ons in Friesland. Dus dat was ik aan het uitzoeken, maar ineens komen deze fietsen eraan. Fantastisch toch?!’
Zij weet op dat moment nog niet dat een ritje gratis is. ‘Oh echt? Super!’ En dus worden moeder en dochter van Westerhaven naar de Herestraat gebracht, om daar vervolgens nog even te winkelen. ‘En we gaan chocolaatjes kopen!’, zegt Kayleigh enthousiast.

Mindervalide mensen

De riksja’s zijn in het leven geroepen om mindervalide mensen heen en weer te brengen, omdat zij vaak geen lange afstanden kunnen belopen. Kayleigh en haar moeder Tina waren dus geluksvogels, al wordt er in dit stadium van de proef nog niet zo streng op gelet.
Het gaat om een proefproject van een half jaar. Door de gemeenteraad van Groningen is hier eenmalig vijftigduizend euro voor beschikbaar gesteld.