Stalker die agent aanreed krijgt celstraf en rijontzegging

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 33-jarige man uit Groningen is voor hardnekkig stalken en bedreigen van zijn ex-vrouw veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hiermee gaat de rechter mee in de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de rechter had de man lak aan de gevoelens van de vrouw, die met rust gelaten wilde worden.
De man maakte zich ook schuldig aan mishandeling, gevaarlijk rijgedrag en het negeren van een contactverbod.
De man viel vanaf augustus 2021 zijn ex een half jaar lang op een intense manier lastig. Hij zocht veelvuldig contact met haar, reed langs haar woning en stond in haar tuin. Ook toen hij een contactverbod opgelegd kreeg, bleef hij doorgaan met het achtervolgen van zijn ex. De twee hadden langere tijd een relatie en hebben kinderen samen.

160 kilometer per uur

De man werd opgepakt toen hij in december, na zijn ex te bedreigen, aankondigde haar te willen bezoeken. De politie wachtte hem bij zijn toenmalige woning in Veendam op. De man vluchtte en reed, achtervolgt door de politie, met 160 kilometer per uur door de bebouwde kom van Muntendam en Veendam.
Toen de politie de man staande hield, reed die achteruit tegen de benen van een agent. Omdat de dader niet mee wilde werken aan psychologisch onderzoek, kon er geen advies hierover worden uitgebracht. De rechter rekende het de man zwaar aan dat hij alleen maar oog had voor zijn eigen woede en frustratie.
Voor de verkeersfeiten kreeg de man een boete van duizend euro opgelegd en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.