FC Groningen krijgt pak slaag van Werder Bremen in ‘geheim’ oefenduel

Cyril Ngonge brengt FC Groningen aan de leiding
Cyril Ngonge brengt FC Groningen aan de leiding © ANP
FC Groningen heeft zaterdagmiddag een forse nederlaag geleden tegen Werder Bremen. In Duitsland ging de ploeg van Frank Wormuth met 6-1 ten onder.
Pas een half uur voordat het oefenduel van start ging communiceerde FC Groningen over het doorgaan van de wedstrijd. Op last van de Duitse autoriteiten moest het duel strikt geheim blijven. Mocht het eerder uitlekken dan zou de wedstrijd volgens de Trots van het Noorden worden afgelast.

Incidenten in Osnabrück

Dit had te maken met incidenten rondom het oefenduel van FC Groningen tegen VfL Osnabrück vorig weekend. In eerste instantie zou de wedstrijd tegen Werder in Delmenhorst worden gespeeld en daar waren dan ook vierhonderd supporters welkom geweest.
FC Groningen: 'Erg zuur'
'FC Groningen baalt enorm van de situatie en vindt het vooral voor de supporters die zich op een leuk affiche in het buitenland verheugden erg zuur', laat de club op de eigen website weten. 'De club heeft er de afgelopen dagen alles aan gedaan om tot bewegingen te komen.
Het maximale resultaat wat hierbij geboekt kon worden, is een live stream via het YouTube-kanaal van Werder Bremen – waarbij de Duitse collega’s hebben toegezegd dat er geen blokkade voor Nederland op zit – én dat de aankondiging van de besloten wedstrijd pas 35 minuten voor de aftrap mocht worden gedaan.'
Enorm teleurgesteld
'Iedereen bij FC Groningen is enorm teleurgesteld dat deze wedstrijd op deze wijze georganiseerd en gecommuniceerd moest worden. Het staat haaks op de manier waarop FC Groningen haar achterban wil informeren.'

Andere opstelling

FC Groningen begon in Bremen weer met een andere opstelling dan in de laatste oefenwedstrijd tegen FC Emmen. Michael Verrips, Wessel Dammers, Neraysho Kasanwirjo, Joey Pelupessy, Ramon Pascal Lundqvist en Jørgen Strand Larsen lijken op dit moment af te stevenen op een basisplaats en kwamen in Bremen ook weer vanaf het begin in actie.
Radinio Balker vormde samen met Dammers het centrale duo. Liam van Gelderen begon tegen de Duitsers als linksback vanwege de blessures van Nordin Musampa en Yahya Kalley. Damil Dankerlui was ziek en was dus ook niet beschikbaar. Tomas Suslov begon als verdedigende middenvelder ten koste van Laros Duarte.

Goede start

De eerste kans in Bremen was voor FC Groningen, dat goed begon tegen de Duitse promovendus. Tomas Suslov zag na twee minuten een goed schot naast gaan. Na tien minuten was het wel raak voor FC Groningen. Kasanwirjo kreeg de bal ternauwernood voor de goal, waar Cyril Ngonge de bal keurig achter doelman Jiri Pavlenka schoot, 0-1.
Lang kon de Trots van het Noorden niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later maakte Marvin Ducksch alweer de gelijkmaker.
Diezelfde Ducksch was na een kwartier ook verantwoordelijk voor de voorsprong van de Grün-Weissen, door een vrije trap van ruim twintig meter achter Verrips te schieten. Daarbij ging Verrips niet helemaal vrijuit, gezien de afstand en de richting van de bal.

Op alle fronten tekort

In het verdere verloop van de eerste helft kwam FC Groningen op alle fronten tekort tegen Werder Bremen, dat via Lee Buchanan de ruststand bepaalde op 3-1. Strand Larsen dacht even eerder nog de gelijkmaker te maken, maar hij bevond zich tijdens een spaarzame aanval in buitenspelpositie.
In de tweede helft liet Wormuth zijn basisformatie staan, waar in de voorbereiding vaak een compleet nieuw elftal in het veld kwam na de pauze. Het lukte FC Groningen niet om het tij te keren en de Duitsers stonden binnen zeventig minuten al op een 6-1 voorsprong. Niclas Füllkrug maakte de eerste na rust, nadat Werder Bremen een strafschop kreeg na een onbesuisde overtreding van Balker.

Weer op de stip

Daarna maakte Füllkrug een paar minuten later zijn volgende goal waarna de bal in de 68ste minuut weer op de stip ging. Ducksch knalde de bal hard achter de kansloze Verrips. Voor FC Groningen bleef de schade daarbij, waarmee de zwaarste nederlaag van de voorbereiding werd geleden.
Zondag wordt er opnieuw een oefenduel gespeeld. Dan wacht BW Lohne.
Programma voorbereiding FC Groningen 2022/2023
25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5
Doelpunten FC Groningen: Postema (2), Ngonge, Lundqvist en De Leeuw
2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki: 2-1
Doelpunten FC Groningen: Irandust en De Leeuw
9 juli: Hannover 96 – FC Groningen: 3-0
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen 1-2
Doelpunten FC Groningen: Lundqvist en Ngonge
17 juli: FC Emmen – FC Groningen 1-2
Doelpunten FC Groningen: Joosten en Te Wierik
23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen 6-1
Doelpunt FC Groningen: Ngonge
24 juli: Blau-Weiß Lohne - FC Groningen (in Lohne, 13.00 uur)
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)
30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)