Kunstinstallatie in Forum moet wijken voor motor van Batman, tot verdriet van kunstenaar en bezoekers

De bonenplanten moeten wijken
De bonenplanten moeten wijken © Jeroen Willems/RTV Noord
De drie houten objecten met daarop groeiende bonenplanten in het Forum is dit weekend voor het laatst te zien. De kunstinstallatie 'Green Space' wordt maandagochtend weggehaald om ruimte te maken voor het transport van een tentoonstelling over superhelden.
Kunstenaar Merijn Vrij uit Groningen vindt het jammer dat zijn kunstwerk het Forum moet verlaten.
'Het kunstwerk is speciaal voor deze ruimte gemaakt en veel bezoekers reageren enthousiast. Net nu de bonenplanten beginnen te groeien wordt het weggehaald. Dat vind ik jammer', zegt Vrij.
De bonenplanten moeten wijken
De bonenplanten moeten wijken © Jeroen Willems/RTV Noord

Kan niet ergens anders

Vrij wist dat het kunstwerk op termijn zou worden weggehaald. Toch betreurt hij de verhuizing nu het zo ver is.
'Ik kan het kunstwerk ook niet ergens anders neerzetten. Of het moet écht een heel groot gebouw zijn, zoals de Tweede Kamer, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren', zegt Vrij.

Forum Green House

Het kunstwerk van Vrij maakte deel uit van de expositie Forum Green House dat gedurende de lente in het Forum was te zien. De tentoonstelling ging over de verhouding tussen mens en natuur en de rol die technologie daarbij speelt. Eigenlijk zou het kunstproject van Vrij 21 juni al worden weggehaald, maar het heeft nog een maandje langer mogen blijven.
Het is puur praktisch. We hebben de ruimte nodig
Hans Poll - Forum
'Wij vinden het eigenlijk ook wel jammer dat het nu weg gaat, want heel veel bezoekers van het Forum waren enthousiast over het kunstwerk van Merijn. Het is puur praktisch. We moeten volgende week stukken naar binnen takelen voor de nieuwe expositie over superhelden: The Art of DC - The Dawn of Super Heroes. We hebben dan de ruimte nodig, want bijvoorbeeld de Batpod, de motor van Batman, komt daar langs naar binnen', zegt Hans Poll van het Forum.
Een filmpje van het Forum over het maken van de installatie Green Space

'Ik geef een stem aan de bonen'

Kunstenaar Vrij ontmantelt maandagochtend zelf zijn kunstinstallatie. Dat is nog een heel karwei, omdat de kunstwerken met lange, dikke touwen vastzitten aan het plafond van het Forum.
'Ik vind het gewoon jammer, maar wil er verder geen gedoe over met de directie van het Forum. Als het ware geef ik een stem aan de bonen, die nu niet tot wasdom kunnen komen', besluit Vrij.