FC Groningen moeizaam voorbij semiprofs Blau-Weiß Lohne

Michael de Leeuw maakte het openingsdoelpunt
Michael de Leeuw maakte het openingsdoelpunt © Jan Westman
Dankzij twee doelpunten van invaller Cyril Ngonge heeft FC Groningen zondagmiddag met 3-1 gewonnen van Blau-Weiß Lohne, een club die uitkomt op het vierde niveau in Duitsland.
De FC Groningen-spelers die zondagmiddag aan de aftrap stonden tegen de semiprofs van BW Lohne in het Heinz-Dettmer-Stadion in Lohne, zullen ongetwijfeld gebaald hebben dat ze er een dag eerder tegen Werder Bremen (6-1 nederlaag) naast stonden.
Ondanks dat trainer Frank Wormuth nog zoekende is en veel wisselt, beginnen de contouren van de basisploeg zich langzaam af te tekenen. Los van Neraysho Karanwirjo, koos Wormuth een dag na de oorwassing tegen Werder Bremen, voor een compleet nieuw elftal in Lohne. Overigens ontbraken Damil Dankerlui (ziek) en Marin Sverko (blessure).
Mike te Wierik: 'Vaak bij het tweede? Ja, dat valt mij ook op'

Vertrouwde gezichten ernaast

Mike te Wierik en Kasanwirjo begonnen als centraal duo achterin. Daniël van Kaam startte als linksback en Luciano Valente begon aan de rechterkant van de verdediging. Het valt de laatste weken op dat Te Wierik, die de afgelopen jaren onomstreden was en zelfs enige tijd aanvoerder was, moet vrezen voor zijn basisplaats. Hetzelfde geldt voor Peter Leeuwenburgh, die tegen Werder Bremen niet in actie kwam, maar tegen Lohne wel onder de lat stond.
Wormuth lijkt verder nog niet te weten wat hij precies met Tomas Suslov aan moet. Zaterdag stond de 20-jarige Slowaaks international op de plek van Laros Duarte, waar zondag tegen BW Lohne, Duarte weer op die plek stond.
Voorin begon Daleho Irandust als rechtsbuiten, stond Patrick Joosten op links, Ragnar Oratmangoen op tien en Michael de Leeuw in de spits.
Frank Wormuth: 'Dik verloren gisteren? We hebben getraind'

Doelpunt De Leeuw

FC Groningen begon uitstekend tegen de Duitse semiprofs, waarvan de meeste spelers er gewoon een baan naast hebben. Na acht minuten kwam de Trots van het Noorden op voorsprong dankzij Michael de Leeuw. De blonde spits kon de bal gemakkelijk achter doelman Marko Dedovic schieten, nadat Van Kaam de bal keurig vanaf de linkerkant voorzette: 0-1.
Het team van Wormuth, met Oratmangoen als gelegenheidsaanvoerder, kreeg een aantal mogelijkheden om de score verder uit te breiden. De grootste mogelijkheid was voor Joosten, die de bal één-op-één met de Duitse doelman nogal laconiek probeerde af te ronden, waardoor FC Groningen genoegen moest nemen met een hoekschop.
Ragnar Oratmangoen draagt de aanvoerdersband
Ragnar Oratmangoen draagt de aanvoerdersband © Jan Westman

Gelijkmaker

Na rust veranderde het spelbeeld en was Lohne het meest gevaarlijk. Dat resulteerde vlak na de thee ook in de gelijkmaker. Valente greep te laat in aan de linkerkant, waardoor Nicklas Oswald de bal strak kon voorzetten op Sandro Heskamp. De middenvelder stond vogelvrij op de rand van het zestienmetergebied en krulde de bal in de kruising achter Leeuwenburgh: 1-1.
FC Groningen probeerde het daarna wel, maar had veel moeite om tot grote kansen te komen. Pas nadat Wormuth enkele verse krachten in het elftal bracht, kwamen er meer kansen. Onder andere Paulos Abraham, Ramon Pascal Lundqvist, Suslov, Cyril Ngonge en Jørgen Strand Larsen mochten nog een kwartier in actie komen.
Daleho Irandust aan de bal
Daleho Irandust aan de bal © Jan Westman

Gouden invalbeurt Ngonge

Tien minuten voor tijd kwam de eerste beloning toen Ngonge een vrije trap van Lundqvist verlengde en achter Dedovic kopte: 1-2. Twee minuten later was het weer Ngonge die het verschil nog groter maakte. De topscorer van de voorbereiding (zeven doelpunten) kon de bal na een strakke voorzet van Abraham zo over de doellijn tikken: 1-3.

Seizoensouverture op 7 augustus

Wormuth heeft nog twee weken om tot een vaste opstelling te komen, want op zondag 7 augustus staat de eerste eredivisiewedstrijd tegen FC Volendam al op het programma. Daarvoor volgen nog oefenwedstrijden tegen de amateurs van Velocitas 1897 en het Spaanse Osasuna.
Programma voorbereiding FC Groningen 2022/2023
25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5
Doelpunten FC Groningen: Postema (2), Ngonge, Lundqvist en De Leeuw
2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki: 2-1
Doelpunten FC Groningen: Irandust en De Leeuw
9 juli: Hannover 96 – FC Groningen: 3-0
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen: 1-2
Doelpunten FC Groningen: Lundqvist en Ngonge
17 juli: FC Emmen – FC Groningen: 1-2
Doelpunten FC Groningen: Joosten en Te Wierik
23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen: 6-1
Doelpunt FC Groningen: Ngonge
24 juli: Blau-Weiß Lohne - FC Groningen: 1-3
Doelpunten FC Groningen: Ngonge (2) en De Leeuw
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)
30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)