Jur Vrieling wint Grote prijs CH De Wolden

Jur Vrieling op weg naar de zege in Veeningen
Jur Vrieling op weg naar de zege in Veeningen © Hans Khoe
Hij was de gehele week een beetje op de achtergrond actief en reed amper bij de beste drie, maar in de belangrijkste rubriek, De Grote Prijs Gemeente De Wolden, stond hij er. Jur Vrieling boekte zondagmiddag zijn derde overwinning in de Grote Prijs van CH De Wolden in Veeningen.
In 2015 en 2018 was de ruiter uit Holwierde hier ook al de beste. Zondag leverde zijn zege hem 10.000 euro op.

Beste in de barrage

De Groninger toonde zich zondagmiddag de beste in de barrage die gereden werd door veertien ruiters. Op KM Chalcedon, een twaalfjarige hengst, reed Vrieling de snelste barrage zonder fouten. In rit negen in de zware proef met hindernissen van 1.45 meter kwam hij met zijn schimmel uit op 43.14 seconden.
'Wanneer je ziet hoe het publiek hier meeleeft, dat is geweldig. Daar doe je het voor', aldus Vrieling tijdens de prijsuitreiking.

Als enige ruiter linksom

Vrieling legde uiteindelijk beslag op de zege dankzij een slimmigheidje. Als enige ruiter in de barrage reed Vrieling de eerste hindernis namelijk linksom aan en dat gaf hem richting de tweede sprong al een lichte voorsprong op de rest.
'Ik zag dat je door links aan te rijden een veel betere en kortere lijn naar de tweede sprong kreeg', liet hij weten. Daarbij gaf hij zijn paard KM Chalcedon complimenten. 'Hij heeft een tijdje rust gehad en de laatste weken rijd ik hem weer en hij lijkt de vorm direct goed op te pakken.'

Toch al een goede week

Het was voor Vrieling toch al een goede week. Afgelopen donderdag kreeg hij te horen dat hij naar het WK in het Deense Herning mag in plaats van de in Veeningen geblesseerd geraakte Willem Greve.
'Natuurlijk ben ik blij dat ik nu mee mag doen, maar de manier waarop ik als reserve nu naar het definitieve team ben doorgestroomd is natuurlijk niet mooi', legt Vrieling uit. 'Zo wil je WK deelname niet afdwingen. Maar ik ga me er nu volledig op richten en reis door deze winst in Veeningen met een goed gevoel naar Denemarken.'