Marathonschaatser Daan Gelling: 'Laat de winter maar komen'

Daan Gelling in tweede positie in de kopgroep
Daan Gelling in tweede positie in de kopgroep © Henk Elderman/RTV Noord
Nog maar drie maanden en dan beginnen de marathonschaatsers aan hun seizoen. Het publiek bij het wielercriterium Rondom de Bult van Usquert zal er nauwelijks bij stilgestaan hebben. Eén renner wel.
Daan Gelling uit Huizinge heeft rugnummer 20 opgespeld. Rustig rijdt hij naar de startstreep als speaker Rikus Bartol hem naar voren roept. Het koppie staat strak bij de marathonschaatser, die een stormachtige ontwikkeling doormaakt.

Hoog tempo

De beloning is een contract bij de ploeg van schaatstrainer Jillert Anema. En die invloed is merkbaar. 'Voor vandaag staat er drieënhalf uur fietsen op het programma dus daar past dit criterium prima in. Dat kan mooi in overleg', vertelt hij na tachtig kilometer krom gebogen over zijn stuur. De renners knallen met hoog tempo door de straten van Usquert.
Daan Gelling(links) werpt een blik op de concurrenten in de kopgroep
Daan Gelling(links) werpt een blik op de concurrenten in de kopgroep © Henk Elderman/RTV Noord

In de kopgroep

Gelling komt niet om te winnen. Hij koerst om de benen te testen. En dat zit wel goed. Vanaf het begin van de wedstrijd is hij van voren te vinden. Hij maakt al snel deel uit van een kopgroep van tien renners. 'Het is mijn eerste wedstrijd. Het is dan wel even de vraag hoe de benen zijn en of ik me goed voorbereid had. Het ging prima, daar ben ik blij mee.'

Fietsen op lager pitje

Met zijn overgang naar een topteam in het marathonschaatsen heeft de talentvolle Groninger wel een belangrijke keus moeten maken. Koersen op de fiets komt met een beetje pijn in het hart op een lager pitje te staan Hij gaat vol voor het marathonschaatsen. Hij wordt er immers ook redelijk goed voor betaald.
Daarnaast is Anema een veeleisende trainer en coach. Gelling zal zich aan de wetten van de succesvolle Fries moeten houden. En dat heeft hij al gemerkt in zijn eerste maanden onder diens vleugels.
De schaatstrainingen waren dusdanig pittig dat het beter was om geen wielerwedstrijden te rijden
Daan Gelling
'De schaatstrainingen waren dusdanig pittig dat het beter was om geen wielerwedstrijden te rijden. Anders zou ik helemaal over de kop gaan. Maar ik word fitter en fitter. Dus laat de winter maar komen', zegt hij met enige bravoure.
Daan Gelling kijkt in Usquert al vooruit naar marathonseizoen

Beide benen op de grond

Iets wat hij ook wel kan gebruiken om zijn plek te vinden binnen de nieuwe ploeg.
'Het zijn alleen maar winnaars in de ploeg die superhard rijden. Ik ben wel met beide benen op de grond gezet. Bij zowel fietsen, skeeleren als hardlopen bungelde ik achteraan. Maar dat is alleen maar goed. Ik hoop me eraan op te trekken om beter te worden.'

Een jaartje wachten

In het wielercriterium van Usquert is Gelling een van de betere renners. Hij wordt vijfde. Een goede sprint voor een podiumplek zit er niet in. 'Ik had al aangegeven dat ik last van m'n benen had omdat deze intensiteit van twee uur lang niet meer gewend ben.'
Zijn ploeggenoot Bjorn Bakker van de Noordelijke Wielervereniging Groningen staat voor het tweede jaar op rij op het hoogste treetje. De Fries uit Wijnjewoude komt een klein minuutje eerder over de streep dan Gelling. 'Ik had misschien vandaag ook wel de benen om te kunnen winnen, maar moet nu eerst weer een jaartje wachten.'

Brandende hitte

Een spannend jaar voor Gelling bij een nieuwe marathonploeg. Eind oktober zijn de eerste wedstrijden op het ijs. De brandende hitte van Usquert is dan al lang vergeten.