RUG-expeditie op Spitsbergen afgerond: 'Het is hier heel erg duidelijk dat het warmer wordt'

Maarten Loonen doet onderzoek op Spitsbergen
Maarten Loonen doet onderzoek op Spitsbergen © Dagmara Wojtanowicz/SEES
De door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) georganiseerde wetenschappelijke expeditie naar de Noordelijke IJszee is ten einde. 'Het is hier heel erg duidelijk dat het warmer wordt', zegt expeditieleider Maarten Loonen.
'Doordat het ijs weg is, zit er veel meer waterdamp in de lucht. Dat zorgt ook voor een opwarmende atmosfeer. We hebben hier gewoon echt een te warme zomer. Het is nu aanzienlijk warmer dan de jaren hiervoor', vertelt Loonen in gesprek met Radio Noord. De wetenschapper is nog in Longyearbyen, de hoofdstad van eilandengroep Spitsbergen.

De lange onderbroek bleef in de koffer

'We hebben zelfs op momenten in T-shirts gelopen, het was gewoon warm hier. Er kwamen vroeger dagen voor dat het misschien even zo was. Het is hier altijd heel variabel geweest, maar nu is het ijs weg. Ik had altijd handschoenen en lang ondergoed nodig, dat was nu helemaal niet het geval.'
Het team van Maarten Loonen in Spitsbergen
Het team van Maarten Loonen in Spitsbergen © Dagmara Wojtanowicz/SEES

Steeds meer ijsberen aan land

De expeditie kende een moeilijke start. De wetenschappers konden een tijd lang niet aan wal, omdat er ijsberen in het gebied waren, er sprake was van mist en een te hoge branding. 
De jacht zorgde er ook voor dat ijsberen heel erg bang waren voor mensen. Inmiddels zijn ze dat niet meer
Maarten Loonen
De ijsberen in het gebied waar de RUG-expeditie was, missen volgens Loonen het ijs. Ze worden meer en meer op land waargenomen. Al is daar nog een andere reden voor.
'De ijsberen profiteren er nog steeds van dat ze niet bejaagd worden, ze zijn heel duidelijk aan het herstellen van de jacht. Maar ze hebben het moeilijker met de klimaatverandering. Al zien we dat ze ook op land best wel aan voedsel kunnen komen. Maar het verhaal wordt voor de ijsbeer wel wat complexer, omdat de jacht zo'n beslissende factor was, die de populatie kort hield', zegt Loonen.
'De jacht zorgde er ook voor dat ze heel erg bang waren voor mensen. Inmiddels zijn ze dat niet meer, waardoor we extra moeten oppassen. Want het zijn levensgevaarlijke dieren.'
Maarten Loonen (midden) bij aankomst op Spitsbergen
Maarten Loonen (midden) bij aankomst op Spitsbergen © Dagmara Wojtanowicz/SEES

34ste bezoek aan Spitsbergen komt er ook

Loonen is voor de 33ste keer op Spitsbergen. 'Ik ben van plan om door te gaan. De veranderingen zijn zo groot dat het super interessant is om te volgen. Het kan best zijn dat het volgend jaar weer een wat kouder jaar is, het gaat gewoon erg op en neer. Maar de trend is overduidelijk. En dit jaar was een heel warm jaar.'