Man die kind in koffer stopte en moeder verkrachtte, gaat in hoger beroep

De politie zette de straat in Vinkhuizen af voor onderzoek
De politie zette de straat in Vinkhuizen af voor onderzoek © Elwin Baas/RTV Noord
De 42-jarige Sjaak S. uit Groningen is het niet eens met de opgelegde negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het zwaar toetakelen van een voor hem onbekende vrouw en het opsluiten van haar kind (2) in een koffer. De man gaat in hoger beroep.
S. is het er niet mee eens dat de rechtbank hem de daad, ondanks zijn psychische stoornissen, aanrekent, weliswaar in verminderde mate. Dat betekent dat hij eerst een celstraf moet uitzitten en voorlopig niet wordt behandeld.
De man laat via zijn advocaat weten dat hij naar zijn idee volledig door zijn stoornis werd beheerst toen hij die nacht in de woning van de vrouw was. Hij kan zich grotendeels niet herinneren wat er is gebeurd. Volgens zijn advocaat is het belangrijker dat de man meteen begint met een tbs-behandeling.

Totaal onbekend

De 37-jarige vrouw kende haar belager niet, die in de nacht van 2 op 3 september 2021 in haar woning aan de Marmerstraat in Stad binnendrong. Ze had net haar kind op bed gelegd en zag de man in haar keuken staan. Ze werd direct geslagen en kwam de volgende ochtend pas weer bij. Ze was verkracht en had steekwonden in haar gezicht en lichaam. Ze zag dat de man vertrok en de vrouw sloeg geboeid alarm bij haar buurman. Agenten gingen in de woning op zoek naar het kind van de vrouw en ontdekten in de berging een afgesloten koffer. Daarin zat het jongetje, dat amper nog ademhaalde.

'S. was de man in die woning'

Sjaak S. werd vlak bij de woning aangehouden. Hij had de sleutels van de woning van de vrouw op zak. Zijn dna zat op verschillende plekken in de woning. De rechter zag voldoende bewijs dat S. degene is die die nacht in de woning was en veroordeelde hem voor poging tot doodslag, vrijheidsberoving, zware mishandeling en verkrachting. Deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep dient.