Rechtszaak dodelijk ongeval barman café Merleyn uitgesteld: 'We wachten al twee jaar' (update)

Politiewagens blokkeren de Paterswoldseweg voor onderzoek in oktober 2020.
Politiewagens blokkeren de Paterswoldseweg voor onderzoek in oktober 2020. © Marco Grimmon/RTV Noord
De zaak tegen de man uit Groningen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) de 23-jarige Haron Wierenga doodreed op de Paterswoldseweg in Stad, is uitgesteld.
De verdachte (31) verscheen niet op de zitting en de rechter weet niet of de man de uitnodiging voor zijn strafzaak daadwerkelijk heeft ontvangen. Het is goed mogelijk dat de man niet wist dat zijn zaak vandaag zou worden behandeld.
Het slachtoffer was barman in café Merleyn in Groningen. Hij werd in de nacht van 17 oktober 2020 aangereden, toen hij met zijn fiets de Paterswoldseweg overstak. De verdachte reed op dat moment met een te hoge snelheid in zijn auto over die weg. Hij reed 76 kilometer per uur, waar 50 was toegestaan.
De fietser overleed later aan zijn verwondingen. De automobilist remde pas na de klap door aan de handrem te trekken. Getuigen zagen geen remlichten oplichten en zeiden dat de automobilist helemaal niet had geremd.

Drugs in de kofferbak

Volgens de afdeling Verkeersongevallenanalyse van de politie zat op de fiets minimale verlichting en stak de fietser ineens de weg over. 'Toch was het ongeval waarschijnlijk niet gebeurd als de verdachte zich wel aan de maximaal toegestane snelheid had gehouden. De fietser was dan al aan de overkant geweest', zei de officier van justitie tijdens de zitting.
Normaal zou de verdachte voor deze verkeersovertreding (te snel rijden) voor de kantonrechter moeten verschijnen, maar de man had een pond hennep(toppen) in zijn kofferbak. Drugsbezit is een misdrijf en dat is de reden dat de politierechter zich over deze zaak buigt.

Aangeslagen nabestaanden

Zichtbaar aangeslagen hoorden de familieleden van het slachtoffer de rechter en de officier van justitie aan. ‘We zijn zeer teleurgesteld, we wachten nu twee jaar op deze zaak. We strooien binnenkort de as van Haron uit in het buitenland en hoopten dat de strafzaak voor die tijd zou zijn afgehandeld. Het plaatje was daarmee rond geweest’, zei een vrouw vanaf de publieke tribune. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wel wordt behandeld.

Verdachte: ik heb geen brief gekregen

Enkele uren na de zitting verscheen de verdachte alsnog bij de balie van de rechtbank in Groningen. Hij las bovenstaand nieuwsartikel over het uitstel van zijn zaak op de website van RTV Noord en wist van niets, zei de man. Volgens hem had hij op geen enkel adres dat hij had opgegeven een oproep voor de zitting ontvangen.
Hij belde ter plekke zijn advocaat. Die wist ook niets van de zitting. ‘Ik was graag aanwezig geweest. Nu lijkt het voor de nabestaanden alsof ik niet wil komen. Dat is niet zo’, zei de man geëmotioneerd.
Update: dit artikel is aangevuld met de reactie van de verdachte.