Zoon die zijn vader in Stad doodsloeg gaat in hoger beroep

De afgezette Vogelkersstraat in Selwerd
De afgezette Vogelkersstraat in Selwerd © Robert Pastoor/RTV Noord
De 40-jarige Jeffey A. die vorig jaar juni zijn vader doodsloeg met een hamer, gaat tegen zijn straf in hoger beroep.
De rechtbank vond doodslag bewezen, maar door zijn waanbeelden was A. op dat moment niet toerekeningsvatbaar. De rechter legde hem tbs met dwangverpleging op. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Weggelopen uit kliniek

De man was in die periode bij zijn vader in de Vogelkersstraat in Groningen. Hij zat daarvoor in een kliniek in Nijmegen, maar was weggelopen. Hij mocht tijdelijk bij zijn vader wonen. Zijn vader drong er bij hem op aan om contact op te nemen met de kliniek en in elk geval zijn medicijnen in te nemen, omdat zijn psychotische aandoening verergerde.
De zoon raakte er meer en meer ervan overtuigd dat zijn vader hem wilde vermoorden. De vogels fluisterden hem in dat hij zijn vader voor moest zijn, verklaarde de zoon tijdens zijn eerdere rechtszaak.

Mildere tbs-maatregel

De man werd onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers adviseerden een tbs-maatregel zonder een gedwongen verpleging. Dat vond de rechtbank in Groningen te risicovol. De kans op herhaling is te groot en de maatschappij moet hiertegen worden beschermd, zo oordeelde de rechter.
Jeffrey A. is het ermee eens dat hij niet wist wat hij deed en dat de daad hem niet kan worden aangerekend. Een tbs-behandeling in een gedwongen kader vindt de man te zwaar aangezet. De deskundigen adviseerden immers de mildere tbs-maatregel, zonder een gedwongen verpleging. Maar de rechter in Groningen nam dit advies niet over. A. wil daarom dat een hogere rechter hier opnieuw naar kijkt.