Defensie neemt in Eemshaven eigen transportschip in gebruik

Militaire voertuigen staan klaar om aan boord te gaan van de 'New Amsterdam'
Militaire voertuigen staan klaar om aan boord te gaan van de 'New Amsterdam' © Steven Radersma/RTV Noord
Defensie heeft maandag in de Eemshaven een schip in gebruik genomen dat wordt ingezet voor het transport van materieel. Met dit schip, de ‘New Amsterdam’, beschikt Defensie voor het eerst over eigen transportcapaciteit over zee.
Voor de officiële ingebruikname van het schip was commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim naar de Eemshaven gekomen.

Niet meer ad hoc

Tot nu toe huurde Defensie ad hoc schepen in voor transport en was daarbij afhankelijk van beschikbaarheid van capaciteit. Volgens generaal Onno Eichelsheim past dat niet meer in deze tijd: ‘De oorlog in Oekraïne heeft nog eens laten zien hoe belangrijk het is dat je permanente logistieke ondersteuning hebt, en die hadden we niet. Nu wel, dankzij samenwerking met het bedrijfsleven en met de Eemshaven. Want vechten gaat niet alleen in het voorterrein, maar moet ook logistiek goed worden ondersteund.’
Militaire. voertuigen aan boord van de 'New Amsterdam'
Militaire. voertuigen aan boord van de 'New Amsterdam' © Steven Radersma/RTV Noord
Defensie heeft de New Amsterdam voor vijf jaar gecharterd met een optie op nog eens vijf jaar.

Thuishaven

Eichelsheim: ‘De Eemshaven wordt de thuishaven van dit schip, hier hebben we ook de beschikking over een eigen terrein. Ik denk dat er hier een paar keer per maand geladen of gelost zal worden.'
Het materieel dat deze week aan boord gaat heeft de internationale troepenmacht in Litouwen als bestemming, ‘Maar we kunnen vanuit de Eemshaven in principe de hele wereld bedienen’, zegt generaal Eichelsheim.