112-nieuws dinsdag 26 juli: 'Aanhouding in Leek na dreiging met vuurwapen' • Stadjer aangehouden voor geweld

De politie aan 't Zuden in Leek
De politie aan 't Zuden in Leek © Persbureau Meter
In dit liveblog houden we je deze dinsdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

19.40: 'Aanhouding in Leek na dreiging met vuurwapen'

De politie heeft dinsdagavond aan 't Zuden in Leek een man aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. Dat zagen meerdere omstanders gebeuren rond 19.40 uur, toen politie-eenheden zich verzamelden rondom de woning van de verdachte. Een van de omwonenden, die op straat stond te kletsen met een buurtgenoot, laat weten dat de politie iedereen op straat verzocht om terug naar binnen te gaan vanwege een 'vuurwapengevaarlijke situatie'.
Vervolgens ontstond er volgens de omwonende een situatie waarbij de politie de verdachte sommeerde om naar buiten te komen. In de tussentijd was een deel van de straat afgezet om omstanders op een afstand te houden. Uiteindelijk wist de politie met behulp van een politiehond een man aan te houden, zag de omwonende vanuit haar eigen woning. Het is niet bekend of de politie, die het incident nog niet kon bevestigen, ook een vuurwapen heeft aangetroffen.
Politie aan 't Zuden in Leek
Politie aan 't Zuden in Leek © Persbureau Meter

17.30 Scheepsbrand in Eemshaven onder controle

De brand in het schip Nova in de Eemshaven is onder controle. De brandhaard, een container op het schip met onderdelen voor windturbines, was moeilijk te bereiken. Het ruim van het schip stond vol met rook en door de hitte konden brandweerlieden slechts met moeite dicht bij de container komen.
Lees hier het hele bericht

15.55: Telefoonstoring bij politie voorbij

Door een storing was het politienummer 0900-8844 vanaf ongeveer 15.00 uur een uur lang moeilijk bereikbaar. Tegen vier uur dinsdagmiddag zijn de problemen verholpen.

14.50: Beddengoed in brand in Stad

Aan de Koolstraat in stad Groningen, tussen station Groningen Noord en het Noorderplantsoen, heeft kortstondig een brand gewoed. Volgens een 112-fotograaf ter plaatste vatte een 'kussen met een soort folie eromheen' vlam. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand.
Brandweer aan de Koolstraat voor een beddengoedbrand
Brandweer aan de Koolstraat voor een beddengoedbrand © Patrick Wind/ 112 Groningen

14.00: 45-jarige Stadjer aangehouden voor geweld Selwerd

Vanwege het geweldsincident aan de Berkenlaan in Selwerd vannacht, waar we in dit blog al eerder over schreven, heeft de politie een 45-jarige man uit de stad Groningen aangehouden. De politie bevestigt aan RTV Noord dat het ook die persoon is die met de ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Volgens de politie waren de betrokkenen van het incident bekenden van elkaar.

12.05: Omwonenden 'gaswoning' Muntendam kunnen terug naar huis (update)

Aan de Bovenweg in Muntendam is dinsdagmorgen gas geroken in een 2-onder-1-kap woning. Rond 11.30 uur kreeg de brandweer daarvan een melding. Na een inspectie bleek de woning voor 76% vol met gas te staan. Daarom zijn het huis en de naastgelegen woningen ontruimd en is een groot gebied om de woning afgezet.
Een uur later heeft de brandweer de ruiten van de woning gesloopt om de woning te kunnen luchten. Enexis heeft de gastoevoer gestopt.
Tegen drie uur was alles veilig en konden mensen terug naar hun woningen.
Een brandweerman zet het gebied rond de woning af
Een brandweerman zet het gebied rond de woning af © Venema Media

11.10: Bermbrand in Farmsum geblust

Aan de Rengersweg in Farmsum is een bermbrand geweest. De brandweer heeft het vuur gedoofd. Het vuur woedde in afgemaaid gras, dat nog op de grond lag.
Brandweer haast zich naar de bermbrand in Farmsum
Brandweer haast zich naar de bermbrand in Farmsum © Venema Media
De grond die in brand staat in Farmsum
De grond die in brand staat in Farmsum © Venema Media

0.00: Gewonde bij geweldsincident in Selwerd

Bij een geweldsincident aan de Berkenlaan in de Groningse wijk Selwerd is maandagavond een persoon gewond geraakt. 'Ik zat voor de televisie, en ineens was er heibel in de straat. Ik zag een man die onder het bloed zat, die op de motorkap van een auto ging liggen', zegt een buurtbewoonster tegenover OOGtv.