Twee jaar cel voor neersteken verpleegkundige in woonzorgcentrum MartiniZorg

MartiniZorg, locatie Oosterparkheem in Groningen
MartiniZorg, locatie Oosterparkheem in Groningen © ProNews
Een 56-jarige vrouw is voor het neersteken van haar psychiatrische verpleegkundige in woonzorgcentrum Oosterparkheem in Groningen veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Bovendien moet de vrouw zich laten begeleiden en behandelen.
De vrouw woonde in januari in Oosterparkheem, dat toen in faillissement verkeerde. Ze was boos, omdat zij moest omkijken naar andere woonruimte. De zorginstelling voor 55-plussers viel onder het in opspraak geraakte MartiniZorg. Door het faillissement was er sprake van falende zorg.

Al twintig jaar hulp van de man

De vrouw, die een verstandelijke beperking en een drankverslaving heeft, was op dat moment uit haar doen. Ze wilde dit bespreken met haar verpleegkundige waar ze al twintig jaar hulp van kreeg. Dit liep uit de hand. Ze stak de man in zijn hals en buik. Het slachtoffer liep een beschadigde lever op.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechter stelt vast dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar was en heeft daarmee rekening gehouden in zijn vonnis. Bovendien spreekt haar in haar voordeel dat ze geen strafblad had en open staat voor een gesprek met het slachtoffer.