Stichting de Toverboom in Hoogezand heeft een nieuw pand: 'Godzijdank!'

Kinderen mochten de oude locatie beschilderen
Kinderen mochten de oude locatie beschilderen © Jeroen Willems/RTV Noord
Twintig personen in een eengezinswoning van tachtig vierkante meter. Het was de dagelijkse praktijk van stichting de Toverboom in de wijk Gorecht-West in Hoogezand. De dagbesteding en naschoolse opvang voor kinderen en alleenstaande moeders barstte dan ook uit haar voegen. Deze week is de stichting verhuisd naar een groter pand en ook dat is nog maar een tussenstation.
De stichting zit nu in in het peuterspeelzaalgedeelte van de voormalige Nico Bulderschool. Rebecca Albers, oprichter van de stichting, is helemaal in haar nopjes met de locatie. 'We hebben nu godzijdank veel meer ruimte en ik kan alles goed overzien. We zijn er echt heel blij mee', jubelt ze.
Het nieuwe gebouw is binnen een mum van tijd omgetoverd tot een gezellige en huiselijke ruimte met een eethoek, woonkamer, keuken en aan de andere kant nog een paar tafels waaraan spelletjes kunnen worden gespeeld of bijvoorbeeld huiswerk kan worden gemaakt. 'We kunnen hier van alles', zegt Albers enthousiast. 'Alleen het gras moet nog worden gemaaid. Dan kunnen de kinderen daarop voetballen en andere spelletjes spelen.'
Rebecca Albers op de nieuwe locatie
Rebecca Albers op de nieuwe locatie © Jeroen Willems/RTV Noord

Doorbreken generatiearmoede

Stichting de Toverboom is in 2016 opgericht door Albers, die armoede wil doorbreken die van generatie op generatie overgaat. Met haar stichting biedt ze een combinatie van ondersteuning, opvang en activiteiten, waarbij ouders actief worden betrokken. Ze stimuleert zelfredzaamheid en talentontwikkeling bij kinderen en ouders. Vorig jaar werd de stichting door de gemeente Midden-Groningen gepromoveerd tot algemene voorziening voor de gehele gemeente en mocht de stichting twee ton bijschrijven op de bankrekening.
'Het ontwikkelen van activiteiten gaat nu wat gemakkelijker, want je hebt gewoon de financiële middelen. Je hoeft je daar geen zorgen meer over te maken. Eerder moest je altijd lopen leuren voor donaties of fondsen aanschrijven. Dat is nu gewoon minder aan de orde', zegt Albers.

'Wij doen wat nodig is'

Albers begeleidt kinderen en alleenstaande moeders op geheel eigen wijze. 'Wij doen wat nodig is. Wij kijken niet naar protocollen of regeltjes. Wij zijn mensen die zelf komen van de onderste trede van de sociale ladder, dus wij weten wat er in zo'n situatie gebeurt in je hoofd. En daarnaast heb ik er ook voor gekozen om een algemene voorziening te worden, omdat ik niet wil werken op basis van uurtje-factuurtje.'
In Midden-Groningen zijn ze enthousiast over de werkwijze van Albers. De zorg is gemakkelijk toegankelijk en ook zouden er al meerdere uithuisplaatsingen zijn voorkomen. 'En we zijn ook nog eens een leer/werkbedrijf. Dit jaar zijn er vijf jongeren die bij ons een diploma hebben gehaald. Ook daar zijn we heel trots op', zegt Albers.
Het gebouw waar de Toverboom nu tijdelijk onder is gebracht
Het gebouw waar de Toverboom nu tijdelijk onder is gebracht © Jeroen Willems/RTV Noord

Geen zomerkampen

Normaal gesproken houdt de stichting rond deze tijd in het jaar altijd een aantal zomerkampen, maar dit jaar gaat dat niet door in verband met de verhuizing. 'Vorig jaar helaas ook al niet in verband met covid. Maar als het mooi weer is, zetten we misschien wel wat tenten neer op het grasveld hiervoor. We hebben nu immers alle ruimte', lacht Albers.
Ze verwacht tot maart volgend jaar in het huidige pand te blijven met haar stichting. Daarna verhuizen ze naar een pand dat nog een stuk groter is en waar ze ook permanent mogen blijven. 'Daar kijken we wel naar uit, want we hebben nog wel wat wensen. We willen daar bijvoorbeeld een kleine dojo maken, waarin we weerbaarheidstrainingen kunnen geven', besluit Albers.