Kink in de kabel: cruiseschip voor asielzoekers uit Ter Apel blijkt te groot

Een zeecruiseschip zoals de Victoria I is te groot om veilig te kunnen aanmeren aan de kade in Velsen-Noord
Een zeecruiseschip zoals de Victoria I is te groot om veilig te kunnen aanmeren aan de kade in Velsen-Noord © NH Nieuws
De komst van een cruiseschip voor de opvang van duizend asielzoekers in de haven van Velsen-Noord is uitgesteld. De kade, waar het schip zou komen te liggen, blijkt in de huidige vorm niet geschikt.
Rijkswaterstaat constateert dat de kade te klein is voor het schip om veilig te kunnen afmeren, meldt NH Nieuws. Er zijn twee oplossingen mogelijk: de kade wordt alsnog geschikt gemaakt voor één groot cruiseschip, of er komen op dezelfde plek meerdere, kleinere schepen.

Vlissingen

Het plan is onderdeel van een pakket (nood-)maatregelen, die het kabinet wil nemen om het vastgelopen asielsysteem vlot te trekken en daarmee de druk op het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Een van die maatregelen is de inzet van drie (grote) cruiseschepen. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) hoopt die zo snel mogelijk te kunnen inzetten, maar dat wil nog niet erg lukken.
Naast Velsen was aanvankelijk ook de haven van Vlissingen nadrukkelijk in beeld. Het college van B en W van de Zeeuwse gemeente had al ingestemd met de komst van een cruiseschip voor asielzoekers, maar krabbelde terug toen de gemeenteraad bezwaar maakte. Tot teleurstelling overigens van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde.

Nieuwe aanmeldcentra

Van der Burg hoopt ook meerdere nieuwe aanmeldcentra te realiseren, zodat niet langer alle asielzoekers eerst naar Ter Apel moeten om asiel aan te vragen. Achter de schermen is de staatssecretaris met verschillende gemeenten hierover in gesprek.
Maar ook hier geldt dat geen enkele gemeente staat te springen hieraan mee te werken. Dat bleek bijvoorbeeld eerder deze maand, toen Van der Burg bekendmaakte van plan te zijn een aanmeldcentrum te openen in Bant. Bestuurders in de gemeente Noordoostpolder bleken daar niet van gediend.