Windfoilen op het Schildmeer: ‘Net alsof je boven het water zweeft’

Windfoilen op het Schildmeer
Windfoilen op het Schildmeer © Steven Radersma/RTV Noord
Het lijkt op windsurfen, maar het is een stuk spectaculairder: windfoilen. Die jonge sport wordt steeds populairder. Ook op het Schildmeer zijn enthousiaste foilers te vinden.
Zo zijn Justin Honkoop, zijn broer Youri, Harry Venema en Mark Immenga daar bijna alle vrije uurtjes op het water te vinden.

Hoge snelheid

Alle vier beschikken ze over een windfoilset. Behalve een zeil en board bestaat die uit een foil, een onderwater vleugel die zorgt voor opwaartse druk waardoor het board uit het water komt. Doordat dan alleen de vleugel door het water snijdt is er weinig weerstand, waardoor hoge snelheden bereikt worden.

Duur

‘Met het setje dat ik heb kun je 60 tot 70 kilometer per uur’, zegt Mark Immenga. Goedkoop is het niet: voor de goedkoopste startset betaal je tweedehands al snel tweeduizend euro. En de duurste exemplaren kosten meer dan tienduizend euro.
Mark Immenga inspecteert zijn board
Mark Immenga inspecteert zijn board © Steven Radersma/RTV Noord

'Het kost minder kracht dan windsurfen'

‘Het mooie is dat je dit al met weinig wind kunt doen, maar ook met een harde bries. Je hebt dus veel meer bereik’, zegt Mark.
‘Het kost ook veel minder kracht dan gewoon windsurfen’, vult Harry Venema aan. Nu ik dit doe beleef ik een soort tweede jeugd. Als je uit het water omhoog komt hoor je alleen de wind en het gefluit van de plank. Het is net alsof je boven het water aan het zweefvliegen bent. Het is echt fantastisch.’

Olympische sport

Mark Immenga doet inmiddels mee aan landelijke wedstrijden. In 2024 is het windfoilen een officiële Olympische sport. Doet hij dan ook mee? ‘Dat komt veel te vroeg voor mij’, lacht de 19-jarige. ‘Maar wie weet, misschien in de toekomst nog eens.’
Dit is windfoilen: zweven boven het water van het Schildmeer