Spandoeken als verzet tegen twaalf nieuwe zoutputten: ‘Opzouten’

Tegenstanders van zoutwinning met hun spandoek
Tegenstanders van zoutwinning met hun spandoek © Marco Grimmon/RTV Noord
Tegenstanders van zoutwinning in de gemeente Oldambt hebben spandoeken opgehangen in hun tuinen en aan hun woningen. Daarmee maken zij een statement tegen zoutbedrijf Nobian. Dat bedrijf wil twaalf nieuwe zoutputten slaan tussen Winschoten en Oude Pekela.
Volgens Nobian levert zoutwinning geen gevaar op, maar tegenstanders geloven daar niks van. Zij vrezen voor wat er onder de grond gebeurt.

Aanvraag voor proefboring

Er wordt al meer dan zestig jaar zout gewonnen tussen Winschoten, Heiligerlee en Westerlee. Daar ligt een ondergrondse zoutberg. Maar omdat die zoutputten leeg geraken, is Nobian op zoek naar andere gebieden om zout te winnen.
Het oog is gevallen op een gebied een paar honderd meter verderop: het Zuiderveengebied. Dat ligt tussen Winschoten en Oude Pekela. Ook daar zou veel zout onder de grond zitten. Om erachter te komen hoe lucratief dat gebied is, heeft Nobian toestemming gevraagd om een proefboring te doen. Die aanvraag is nog in behandeling.
Wat gebeurt er over veertig jaar? Nobian heeft geen idee
Tineke Raap - Stichting Mijnendijnbelang
Tineke Raap van stichting Mijnendijnbelang: ‘Wat gebeurt er over vijf jaar? Of over tien jaar? En wat over veertig jaar? Nobian heeft geen idee. Wij willen op deze manier onze stem laten horen. Wij zijn het hier niet mee eens!’
Spandoeken bij iemand in de voortuin
Spandoeken bij iemand in de voortuin © Marco Grimmon/RTV Noord

Opzouten

Dat geldt ook voor Karin Vogd, bewoonster van het gebied. Mochten de plannen van Nobian doorgaan, dan krijgt zij een zoutput op steenworp afstand van haar woning. Bij haar huis hangt een spandoek met de tekst: ‘Laat ons niet zakken, opzouten’.
Ik ben bang dat wij op lange termijn net zo worden achtergelaten als de mensen in het noorden van Groningen
Karin Vogd - Bewoonster
Vogd: ‘Ja, opzouten. Wij willen gewoon geen zoutindustrie in ons gebied hebben. Wij vrezen bodemdaling en dat er niet meer voor ons gebied wordt gezorgd. Eigenlijk dat het gebied wordt leeggetrokken en dat wij achterblijven met schade aan onze woningen. Ik ben bang dat wij op lange termijn net zo worden achtergelaten als de mensen in het noorden van Groningen.'
‘Het meest gunstige scenario zou zijn dat Nobian denkt: Oh, de omwonenden willen het niet, dan doen we het niet. Maar die kans acht ik vrij klein. We hopen daarom vooral dat mensen in het gebied zich bewust worden van wat hen staat te gebeuren. En uiteindelijk is de hoop natuurlijk dat Nobian hier überhaupt niet gaat boren.'