'Allermooiste dorp' Winsum is door wegwerkzaamheden moeilijk te vinden: ‘Dit is absurd’

Een omleidingsbord
Een omleidingsbord © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'Dit is absurd! Onze autorit van Lauwersoog naar Winsum duurt meer dan een uur', zegt Hetty Bastiaan. Ze is niet de enige toerist die zich verbaast over de slecht aangegeven omleidingsroute. De N361 bij Winsum is namelijk vanwege wegwerkzaamheden afgesloten.
De provincie pakt de weg aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo wordt bij Winsum een nieuwe rondweg, de Novaweg, met een verkeersplein aangesloten op de N361. Ook wordt de bestaande rotonde in het dorp bij bedrijventerrein Het Aanleg aangepakt. Vanwege deze werkzaamheden is de provinciale weg gestremd en zijn er meerdere omleidingsroutes.
Verschil tussen verkeersplein en rotonde
Een verkeersplein is een gelijkvloers kruispunt waarop het verkeer in een rondgaande beweging wordt afgewikkeld. Op een rotonde heeft het verkeer voorrang.
Omleidingsroutes vanwege wegwerkzaamheden aan de N361
Omleidingsroutes vanwege wegwerkzaamheden aan de N361 © Provincie Groningen

Slecht aangegeven

Vakantiegangers die vanuit Lauwersoog een bezoekje willen brengen aan het door de ANWB uitgeroepen 'Allermooiste dorp van Nederland' moeten omrijden. 'Als we de omleiding hadden gevolgd, moesten we via Groningen volgens mij. Maar we zijn een weggetje ingeslagen en toen kwamen we in Ezinge. Vanuit daar zijn we hier naartoe gegaan', zegt Hetty Bastiaan die samen met haar reisgenoot een dagje uit is in het dorp. 'Het staat heel slecht aangegeven.'
In Winsum wordt aan de weg gewerkt
In Winsum wordt aan de weg gewerkt © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Bij een gestremde provinciale weg mag de provincie alleen omleiden via andere provinciale wegen
Woordvoerder provincie Groningen
Een Belg die met zijn camper in het centrum van Winsum geparkeerd staat, is ook ontevreden over de omleiding. 'Gelukkig heb ik navigatie, want de omleiding was heel moeilijk te volgen en staat niet goed aangegeven.'
De provincie Groningen laat weten dat er inderdaad enkele onvolledige of onjuiste omleidingsborden waren. Ze heeft de aannemer gevraagd dit aan te passen.
Verder zegt de provincie dat ze bij het stremmen van een provinciale weg alleen mag omleiden via andere provinciale wegen. 'Dit betekent soms helaas behoorlijk omrijden, zo ook in dit geval. Dit is echter alleen nog deze week het geval', laat een woordvoerder weten.

Onveilige wegafzetting

Maar er is meer waar weggebruikers mee zitten. Zo klagen inwoners van Winsum op Facebook over onveilige wegafzettingen. Het bedrijventerrein is namelijk wel bereikbaar, maar dit zou onduidelijk aangegeven staan en ook zou de afzetting gevaarlijk op de weg staan. Deze stond eerst helemaal op één weghelft, maar zou door een weggebruiker al deels aan de kant geschoven zijn.
De wegafzetting in Winsum
De wegafzetting in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Plattelandsweg wordt racebaan

'Men mag langs het eerste zuidelijke bord rijden. Het verbodsbord geldt voor 300 meter na het aangegeven punt. In principe staat dit bord er om de grote bulk weggebruikers te ontmoedigen en bestemmingsverkeer te attenderen op de bereikbaarheid, maar meer mensen dan alleen bestemmingsverkeer maken er gebruik van', aldus de provincie Groningen.
Ook op kleine plattelandswegen rondom Winsum is het volgens mensen op Facebook een 'racebaan' geworden met automobilisten die op een andere manier richting het dorp willen rijden.

Parkeerverbod genegeerd

Omdat de N361 is afgesloten, moeten hulpdiensten ook omrijden. Daarom geldt in sommige straten van Winsum, zoals aan De Meeden, een parkeerverbod. Maar volgens omwonenden houdt niet iedereen zich daar aan.
'Dit is ons niet bekend. Wij gaan de aannemer vragen te monitoren en vragen indien nodig de politie te handhaven', aldus een woordvoerder van de provincie Groningen.
Er geldt een stopverbod in De Meeden in Winsum
Er geldt een stopverbod in De Meeden in Winsum © RTV Noord

Rotondes en verkeerspleinen

De N361 blijft nog even gestremd, want vanaf maandag 1 augustus gaan ook andere splitsingen op de schop. De provincie wil een goede en veilige doorstroming van het verkeer. Daarom krijgt iedere T-aansluiting een verkeersplein of rotonde. Deze worden afgewisseld en de situatie moet er straks als volgt uit komen te zien:
- bij De Meeden komt een verkeersplein;
- bij de Borgweg een rotonde (dit gebeurt in 2023);
- bij de Geert Reindersstraat een verkeersplein;
- bij Het Aanleg ligt al een rotonde;
- bij de Novaweg komt een verkeersplein.
De werkzaamheden duren nog tot en met zondag 28 augustus.