Woningcorporaties willen 200 woningen slopen in Hoogezand Noord

Woningen aan de Barentzstraat in Hoogezand
Woningen aan de Barentzstraat in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord
Bijna tweehonderd huizen in de Zeeheldenbuurt West in Hoogezand staan op de nominatie om gesloopt te worden. Volgens woningcorporaties Lefier en het Groninger huis voldoen de woningen niet aan de eisen van deze tijd.
Ook de energiezuinigheid van de woningen is volgens de corporaties onvoldoende. De woningen worden vervangen door nieuwbouw.
Het gaat om 160 woningen van Lefier aan de Barentszstraat, Van Noortstraat en de Tasmanstraat en 36 woningen van het Groninger Huis aan de Kerkstraat en Van Noortstraat. Huurders kunnen in 2023 of 2024 een officiële sloopaanzegging verwachten.

'Het volksgevoel zal verdwijnen'

Bewoners in de wijk reageren in de meeste straten nuchter op de voorgenomen plannen. De bewoners erkennen dat de kwaliteit van de woningen te wensen over laat en dat het misschien beter is om ze te slopen. Een aantal bewoners geeft aan al langere tijd plannen te hebben om te verhuizen.
In de Tasmanstraat wonen wel wat teleurgestelde bewoners. Marina van der Worp woont al zeventien jaar in de straat en gaat vooral haar buren en de sfeer in de Tasmanstraat missen. 'Het volksgevoel wat je hier hebt zal straks helemaal verdwijnen. Ik verwacht niet dat je dat in een andere buurt terugvindt.'
Bekijk hier enkele reacties van buurtbewoners:
'Jammer, we zijn zo'n leuke buurt hier. Net een camping'

Entree vernieuwen

De sloop van de woningen past binnen de herstructureringsplannen voor het gebied Hoogezand Noord. De gemeente Midden-Groningen wil de entree vanaf de A7 verfraaien en tegelijkertijd de wijk Noorderpark, waar de Zeeheldenbuurt onder valt, vernieuwen. Eerder dit jaar trok de gemeenteraad al vier miljoen euro uit voor een voorbereidingskrediet.

Gemengde wijk

De gemeente wil van het Noorderpark een gemengde wijk maken met verschillende woningtypen. Er zullen sociale huurwoningen worden gebouwd, maar er is ook plek voor particuliere huur- en koopwoningen. Na de zomer gaat de gemeente met bewoners en andere belanghebbenden in gesprek over de plannen.