Politiediensten verhuizen van Stad naar Drachten

Impressie van het nieuwe onderkomen in Drachten
Impressie van het nieuwe onderkomen in Drachten © Architectenbureau cepezed
De politie Noord-Nederland gaat een aantal ondersteunende diensten aan de Schweitzerlaan in Groningen verhuizen naar nieuwbouw in Drachten en de politietoren in Assen. Dat maakte de politie woensdag bekend.
De sluiting is onderdeel van een landelijk huisvestingsplan, waarbij de noordelijke politie kantoren sluit en onderbrengt in nieuwbouw. Omdat in de panden in Drachten vooral ondersteunende diensten komen te zitten, zullen de meeste mensen weinig merken van deze verhuizing van de politie, zegt Marieke Nell, hoofd bedrijfsvoering bij de politie Noord-Nederland.

Besparen op exploitatie

'De politie staat nationaal voor de opgave om te besparen op exploitatiekosten. Ook de eenheid Noord-Nederland moet inleveren en heeft in 2015 de opdracht gekregen om van 135.000 vierkante meter naar 95.000 vierkante meter aan huisvesting te gaan', aldus Nell.
Volgens Nell is er tegenwoordig minder behoefte aan kantoorruimte voor agenten. 'Vroeger moest een agent terug naar zijn computer op het bureau om een melding vast te leggen, tegenwoordig doe je dat op je telefoon of op de laptop in de auto, terwijl je collega naar de volgende melding rijdt.'

Nieuwe locaties in Drachten

Op de Schweitzerlaan zit onder meer het Regionaal Service Centrum, waar de politie alle noordelijke niet-spoedeisende telefoontjes (0900-8844-meldingen) en vragen via sociale media afhandelt. Die dienst, met 74 arbeidsplaatsen, wordt samen met onder andere de afdeling Forensische Opsporing verkast en ondergebracht in vier nieuwe locaties op het bedrijventerrein Azeven Noord in Drachten. Daar bevindt zich eveneens de Meldkamer Noord-Nederland, waar 112-meldingen binnenkomen.
De afdeling Forensische Opsporing wordt straks op één centrale plek ondergebracht, terwijl die afdeling momenteel versnipperd is over vier locaties. Daardoor ontstaat er ruimte in de politietoren in Assen, waar een deel van de politie vanuit de Schweitzerlaan in Groningen terecht kan.

Minder reisbewegingen

Teamchef Peter Velthuis is blij met de verhuisplannen van de afdeling Forensische Opsporing. Volgens hem is het in de toekomst veel efficiënter werken voor zijn mensen.
'Laten we als voorbeeld een vuurwapen nemen, waarmee is geschoten tijdens een overval in Zuidoost-Friesland. Dan moet dit vuurwapen in de huidige situatie eerst naar Assen voor de administratieve intake van het bewijsstuk. Daarna gaat het wapen naar Drachten, waar we dna- en dactyloscopisch onderzoek doen en onderzoek naar vingerafdrukken doen. Vervolgens gaat het vuurwapen terug naar Assen voor administratieve verwerking. De afdeling Wapens, Munitie en Explosieven zit dan weer in Groningen, dus daar moet het wapen heen om vast te stellen of het een werkend vuurwapen betreft. Dit wordt gedaan door werkelijk met het vuurwapen te schieten, zogenaamde proefschoten. Tot slot gaat het dan via Assen nog naar het ketenbeslaghuis waar het wapen opgeslagen wordt.'
Volgens Velthuis zijn al die reisbewegingen in bovenstaand voorbeeld straks niet meer nodig en scheelt dat tijd en verkleint de kans dat er iets misgaat met bewijsmateriaal.

Toekomst Rademarkt

Eind vorig jaar liet de gemeente Groningen weten in gesprek te zijn met de politie over een nieuw politiebureau in Stad, op de hoek van het Helperpark/Oude Stamspoor. Nu staat het bureau nog aan de Rademarkt in de binnenstad. De politie vindt het huidige pand aan de Rademarkt al langer verouderd. Het gebouw stamt uit 1972 en is in 1994 grondig gerenoveerd. In het nieuwe huisvestingplan gaat de politie verder niet in op de toekomst van het politiebureau aan de Rademarkt.