Hogeland Lokaal Centraal vindt opstappen raadslid 'belediging voor kiezers'

Raadslid Bert Schaap (rechts) tijdens een raadsvergadering
Raadslid Bert Schaap (rechts) tijdens een raadsvergadering © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Een belediging voor de kiezers. Dat vindt Hogeland Lokaal Centraal (HLC) van de overstap van raadslid Bert Schaap naar de partij GemeenteBelangen.
Zondag maakte Schaap bekend dat hij overstapt naar GemeenteBelangen. Hij zegt dat de sfeer bij zijn oude partij HLC niet goed is. De fractie zou geen team vormen, hij miste opleiding en hij zou te veel op z'n bordje krijgen.
Nadat raadslid Nico Werkman afgelopen weekend al kort reageerde, komt Hogeland Lokaal Centraal nu met een uitgebreide verklaring.

Heel verbaasd

'We zijn heel verbaasd. In tegenstelling tot wat Bert Schaap beweert zijn wij niet op de hoogte gebracht van zijn overstap en onvrede', zegt Arie Molenhuis. Molenhuis heeft als fractie-assistent een verklaring opgesteld omdat fractievoorzitter Rolf van Bruggen met vakantie is. Hij voert namens de partij het woord. 'Wij herkennen ons zeker niet in de vele aantijgingen.'
Bert heeft niks gedaan tijdens de campagne. Hij heeft er nooit wat voor hoeven doen
Arie Molenhuis (Hogeland Lokaal Centraal) over overstappen Bert Schaap
HLC vindt de overstap een belediging voor de kiezers, omdat Bert Schaap de raadszetel niet op eigen kracht zou hebben gekregen. 'Hij heeft niks gedaan tijdens de campagne. Nico Werkman en ik hebben de partij opgericht en samen met anderen het partijprogramma geschreven. Nogmaals: hij heeft er nooit wat voor hoeven doen.'

Drie zetels behaald dankzij vrijwilligers

'We hebben drie zetels behaald doordat leden en vrijwilligers van onze partij zich enorm hebben ingezet en we een bondgenootschap zijn aangegaan met de BoerBurgerBeweging', aldus Molenhuis.

Pot verwijt de ketel?

De oprichters van HLC zijn in hun politieke verleden zelf ook uit een partij gestapt. Nico Werkman stapte tijdens zijn raadsperiode in Winsum uit het CDA. Hij begon zijn eigen partij met de naam CDW 2.0. Molenhuis, die in dezelfde raad zat, sloot zich daarbij aan nadat hij uit GemeenteBelangen stapte wegens een vertrouwensbreuk: meerdere partijleden konden niet met hem door één deur. In de aanloop naar verkiezingen voor de fusiegemeente Het Hogeland, richtten de heren samen Hogeland Lokaal Centraal op.
Arie Molenhuis (rechts) tijdens zijn installatie in de raad van de gemeente Winsum
Arie Molenhuis (rechts) tijdens zijn installatie in de raad van de gemeente Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
Ondanks hun eigen politieke verleden hebben Molenhuis en Werkman weinig begrip voor Schaap.
'Die situaties zijn totaal anders. Wij zijn niet zomaar opgestapt. Ik heb heel veel gesprekken gevoerd en niet zomaar een appje gestuurd met de boodschap: ik stop ermee. Ook Nico heeft heel veel gesprekken gehad en er was zelfs een mediator gehuurd. Deze stap van Bert is heel anders.'
Molenhuis heeft van de fractievoorzitter begrepen dat er geen signalen zijn geweest dat Schaap wilde vertrekken. Schaap gaf zondag aan zijn situatie meerdere malen in de partij te hebben aangekaart.

Verdeling van taken

Bert Schaap, ook bekend als zanger Burdy uit Ulrum, was lijstduwer voor Hogeland Lokaal Centraal tijdens de verkiezingen in maart. Hij kreeg een plek in de raad van Het Hogeland met voorkeurstemmen. De zingende buschauffeur had geen politieke ambities, maar dat veranderde toen 227 mensen op hem stemden. Arie Molenhuis stond als nummer drie op de lijst maar Schaap kreeg zijn plek.
Raadsleden Nico Werkman en Bert Schaap
Raadsleden Nico Werkman en Bert Schaap © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Hij lijkt vooral de vergoeding op te willen strijken en er vrij weinig voor te willen doen
Arie Molenhuis (HLC) over overstappen Bert Schaap
'Ik heb het hem nooit kwalijk genomen dat hij mijn plek innam. Maar hij lijkt vooral de vergoeding op te willen strijken en er vrij weinig voor te willen doen. De fractiewerkzaamheden hebben we in overleg bepaald en evenwichtig verdeeld', zegt Molenhuis. Er is volgens hem meerdere keren steun aangeboden. Ook was er volgens de partij de mogelijkheid om cursussen te gaan volgen.

'Ik voel me belazerd'

Waarom de samenwerking stroef verliep weet Molenhuis niet. Hij heeft Schaap als lijstduwer gevraagd omdat ze elkaar uit het artiestenleven kennen: 'Ik voel mij belazerd door hem. Hij toonde heel weinig initiatief en nam zijn taken als raadslid niet serieus. Dat moet je bij mij niet doen. Dan is het klaar voor mij.'

Vooruitkijken

Bert Schaap laat weten dat hij niet op de beschuldigingen gaat reageren en bij zijn vorige verklaring blijft. Daarin liet het raadslid weten de standpunten waarvoor hij staat te blijven vertegenwoordigen, maar dan bij een andere partij.
Schaap wil geen mensen beschadigen. Hij heeft volgens eigen zeggen veel steun van kiezers ontvangen en zegt met positieve energie aan de slag te gaan bij GemeenteBelangen.