Bewoners van Sluiskade en Werfkade Hoogezand vangen bot over geluidsnormen bij RvS

De Werfkade in Hoogezand
De Werfkade in Hoogezand © René Walhout/RTV Noord
Bewoners van de Sluiskade en Werfkade in Hoogezand kunnen hoog en laag springen, maar een verhoging van het toegestane industriegeluid bij hun huizen zullen ze moeten slikken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag bekend werd.
Een half jaar geleden stonden enkele omwonenden bij de hoogste bestuursrechter. Ze deden daar hun beklag over verhoging van de geluidgrenswaarden voor hun woningen tot zestig decibel.

Historisch gegroeide situatie

Zij willen juist dat het aantal toelaatbare decibellen wordt verlaagd naar 55. Dat is ook nog meer dan meeste mensen moeten verdragen, maar zestig decibel is te gek, vinden ze. Ze zijn bang dat de deur wordt opengezet voor meer zware industrie op het bedrijventerrein.
De Raad van State zegt dat de gemeente Midden-Groningen niet anders kan. Door de historisch gegroeide situatie staan de woningen vlakbij de industrie. Om het geluid tegen te houden zou er een geluidscherm moeten komen dat even hoog is als de woningen.

22 huizen

Dat is door de korte afstand stedenbouwkundig ongewenst en het is te duur. De Raad van State zegt dat Midden-Groningen nog een potje heeft met geld voor isolatie van gevels, mocht dat nodig zijn. Daar zit volgens opgave van de gemeente 25.000 euro in. Het gaat om 22 huizen waarvan de geluidgrenswaarden zijn verhoogd.
De Raad van State verklaarde woensdag ook het beroep ongegrond dat de omwonenden tegen het bestemmingsplan Sluiskade-Werfkade indienden. Daarin hebben hun huizen een woonbestemming gekregen. De woningen hadden tot dusver geen woonbestemming.