Roemte: 22,5 miljoen euro voor herbestemming Groninger gebouwen

Het gemeentehuis van Bedum in vroegere jaren
Het gemeentehuis van Bedum in vroegere jaren © APB/Historische Vereniging Bedum
Een bedrag van 22,5 miljoen euro. Dat heeft de stichting Roemte ter beschikking om (lege) historische gebouwen in onze provincie een nieuwe bestemming te geven. Roemte doet dat niet zelf. Dat gebeurt door mensen die met een goed plan komen waar het pand precies in past.
Roemte komt voort uit Toukomst, het leefbaarheidsproject van het NPG, het Nationaal Programma Groningen. De NPG had honderd miljoen euro ter beschikking. Bijna een kwart van het geld gaat dus naar Roemte, dat weer een bundeling is van soortgelijke projecten.

Kultuurhoes

Vier projectleiders, een directeur, een Raad van Commissarissen en een investeringscommissie die de ingediende plannen gaan toetsen vormen Roemte.
Inmiddels is Roemte twee weken actief en de eerste projecten staan al in de steigers. Dorpsbewoners die in het voormalige gemeentehuis van Bedum een woongemeenschap voor ouderen én een Kultuurhoes willen realiseren, hebben al aangeklopt bij Roemte.

De Gouwzee

'We hebben ook contacten over plannen voor boerderij Oldeclooster in Kloosterburen', vertelt projectleider Mayke Zandstra van Roemte. 'Trouwens niet alleen voor gebouwen zoeken we een herbestemming. Zo zijn we bezig met het nieuwe Museum aan de A over plannen voor de verwaarloosde historische tjalk De Gouwzee in de haven van Hoogkerk.'
Roemte is geen filantropische instelling. Er moet wel geld terugvloeien, want anders is de pot met geld zo leeg. 'We begeleiden de mensen in hun plannen met bijvoorbeeld subsidieaanvragen, ondernemingsplannen en exploitatie. Als we iets in het plan zien, krijgen de mensen een lening. Een lening die ze terug moeten betalen', legt Zandstra uit.

Matchmaker

De investeringscommissie toetst tenslotte het plan op haalbaarheid, alvorens er geld wordt ingestoken. 'We zien graag een plan dat een combinatie is van maatschappelijke en commerciële uitgangspunten dat uit verschillende potjes wordt gesubsidieerd.'
De stichting maakt in principe zelf geen plannen voor Gronings erfgoed. 'Wij willen een soort matchmaker zijn. Maar als we ontwikkelingen zien bij gebouwen zoals bijvoorbeeld de tabaksfabriek van Niemeijer die straks leegkomt, dan houden we dat wel in de gaten', aldus Mayke Zandstra.