FC Groningen versterkt zich met Noorse vleugelverdediger

Määtä namens Aalesund in actie tegen Strømsgodset IF
Määtä namens Aalesund in actie tegen Strømsgodset IF © Aalesund/DNK
FC Groningen heeft zich verzekerd van de komst van Isak Dybvik Määttä. De 20-jarige Noor van Aalesunds FK werd eerder deze week al met een transfer naar de Groningers in verband gebracht en woensdag was hij zelf in Groningen om zijn transfer in orde te maken.
Met Määttä - spreek uit als 'mette' - haalt FC Groningen een speler binnen die op meerdere posities op de flanken uit de voeten kan. Als alle details zijn afgerond, tekent hij voor vier seizoenen met de optie voor nog een jaar. Het is niet bekend hoeveel FC Groningen heeft betaald om zijn contract, dat nog anderhalf seizoen doorliep, af te kopen.

Van aanvaller naar verdediger

Bij Aalesund, dat afgelopen seizoen promoveerde naar het hoogste niveau in Noorwegen, doorliep Määttä de jeugdopleiding en kwam hij enkele malen uit voor Noorse jeugdteams. Opvallend genoeg niet als linkervleugelverdediger, de positie waarvoor Groningen hem heeft aangetrokken, maar als vleugelaanvaller.
Voorafgaand aan het huidige seizoen bij Aalesunds FK kwam Määttä aanvankelijk niet voor een basisplaats in aanmerking, totdat hij door blessuregevallen op de linksbackpositie kwam te staan. Die zet pakte zodanig goed uit, dat hij daar bleef staan en indruk maakte.

FC Groningen troeft Noorse top af

Dat Aalesund in de loop van het seizoen haar systeem aanpaste van 4-3-3 naar 3-5-2 pakte voor Määttä nog beter uit. Hij kon zich als de middenvelder die het meest links stond opgesteld aanvallend laten gelden, waardoor hij dit seizoen al drie doelpunten uit vijftien competitiewedstrijden op zijn naam wist te zetten. Daarnaast wist de 20-jarige Noor zich fysiek te ontwikkelen, waardoor hij verdedigend beter z'n mannetje stond. Gedurende het seizoen kwam hij daardoor op de radar van grotere clubs te staan.
Sinds hij als linksback wordt gebruikt heeft hij zich op die positie razendsnel ontwikkeld
Ex-FC'er Erik Nevland over Isak Dybvik Määttä
Al die capaciteiten overtuigden FC Groningen om Määttä naar de eredivisie te halen. Daarmee troeft de Trots van het Noorden onder meer de Noorse topclubs Bodø/Glimt en Molde FK af, die hem ook graag aan de selectie hadden toegevoegd.

'Razendsnel ontwikkeld'

Om een goed beeld van Määttä te krijgen informeerde Mark-Jan Fledderus, technisch directeur van FC Groningen, onder meer bij voormalig FC Groningen-aanvaller Erik Nevland, tegenwoordig technisch directeur bij Viking FK, competitiegenoot van Aalesunds FK. 'Eerlijk gezegd waren we met Viking ook geïnteresseerd om Määttä te contracteren', lacht Nevland. 'Maar hij was voor ons te duur.'
Desalniettemin denkt Nevland dat FC Groningen een goede slag slaat met de komst van Määttä. 'Sinds hij als linksback wordt gebruikt heeft hij zich op die positie razendsnel ontwikkeld. Ik vind hem snel, atletisch en fysiek sterk. Daarnaast heeft hij een goed linkerbeen', omschrijft Nevland.
'Als wij hem niet kunnen vastleggen, laat het dan maar FC Groningen zijn', zegt Nevland met een knipoog. 'Nee, zonder gekheid: ik denk dat hij goed tot zijn recht komt in de eredivisie.'