Zes bezwaren ingediend tegen boringen naar gas boven Schiermonnikoog

Met dit platform werd in 2018 een proefboring gedaan
Met dit platform werd in 2018 een proefboring gedaan © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Dat er goedkeuring is verleend door het ministerie van Economische Zaken om gas te winnen in de Noordzee boven Schiermonnikoog heeft ertoe geleid dat er zes bezwaarschriften zijn ingediend. De gemeente Schiermonnikoog zelf heeft geen beroep aangetekend.
De gemeente heeft dat niet gedaan omdat ze via de bestuurlijke weg een oplossing wil vinden om de gaswinning te voorkomen. Ze willen graag in gesprek blijven met staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw en zien daarom af van een rechtszaak.

'Niet meer van deze tijd'

Twee weken geleden stuurde de gemeente samen met Borkum een brief naar het Rijk met de oproep om af te zien van de gaswinning. Burgemeester Ineke van Gent heeft eerder al laten weten dat ze gaswinning niet meer van deze tijd vindt, hoopt dat de gasboringen niet doorgaan en er voor duurzame energie wordt gekozen.
Op 1 juni is er een definitieve vergunning aan ONE-Dyas verleend voor de boringen die negentien kilometer boven Schiermonnikoog moeten plaatsvinden. Met het gas dat gewonnen wordt moeten Nederland en Duitsland minder van Russisch gas afhankelijk worden, zo luidt de motivatie van de overheid en het gasbedrijf. Een aantal bezwaarmakers vindt dit geen goed argument.

Bezwaarmakers

De bezwaarmakers zijn actiegroep Werkgroep Horizon Schiermonnikoog, stichting Wereld Natuur Fonds Nederland, Deutsche Umwelt Hilfe en twee individuele burgers. Ook Buitengaats C.V. en ZeeEnergie C.V. (GEMINI), bouwer van windmolenparken, heeft beroep aangetekend.