FC Groningen pakt eerste prijs van het seizoen tegen Velocitas 1897

Laros Duarte houdt een Velocitaan van de bal af, terwijl Strand Larsen toekijkt
Laros Duarte houdt een Velocitaan van de bal af, terwijl Strand Larsen toekijkt © Jan Westman
In Hoogkerk heeft FC Groningen zich verzekerd van de eerste prijs van het seizoen. Door met 9-0 van tweedeklasser Velocitas 1897 te winnen, legt de ploeg van Frank Wormuth beslag op de Piet Fransen-bokaal.
Terwijl de laatste klanken van het Grönnens Laid nog door de speakers galmen op Sportpark Hoogkerk, thuishaven van derdeklasser HFC'15, kijken verschillende spelers van FC Groningen elkaar een beetje vertwijfeld aan. Een aantal van hen lijkt geen enkel idee te hebben waarnaar ze aan het luisteren zijn. Dat merkt ook Harry Snuk op, de speaker van dienst. 'Omdat de jongens van Velocitas het Grönnens Laid beter meezongen, staan ze nu al met 1-0 voor', is zijn boodschap.
De samenvatting van Velocitas 1897 - FC Groningen

Eerbetoon

Visuele voorsprong of niet; als Velocitas en FC Groningen aan de oefenwedstrijd zijn begonnen, staat het na amper een minuut spelen alweer 'gelijk'. Velo-doelman Feike Spoor weet zijn handen nog net tegen een uithaal te zetten, maar Jørgen Strand Larsen er in de rebound als de kippen bij om het eerste doelpunt van de avond te maken.
De wedstrijd staat in het teken van de Piet Fransen-bokaal: in het leven geroepen door oud-sportjournalist Dick Heuvelman en ondernemer John Schokker. Zij wilden de voormalige voetbalheld van Velocitas, GVAV en FC Groningen een eerbetoon geven.
Jan van Dijk reikt onder toeziend oog van de dochters van Piet Fransen de Piet Fransen-bokaal uit aan gelegenheidsaanvoerder Liam van Gelderen
Jan van Dijk reikt onder toeziend oog van de dochters van Piet Fransen de Piet Fransen-bokaal uit aan gelegenheidsaanvoerder Liam van Gelderen © Stefan Bleeker/RTV Noord
Na het snelle doelpunt van de Noorse goalgetter van FC Groningen, verschuilt Velocitas zich niet. Kelvin de Vries en Rutger Hofsteenge zien hun pogingen net over of naast het doel van Jan de Boer gaan.
Velo-goalie Spoor houdt zijn ploeg in de eerste helft nog een aantal keren goed op de been door knap te redden op pogingen van Ramon Pascal Lundqvist en Cyril Ngonge. Toch kan ook hij niet voorkomen dat de profs redelijk plichtmatig uitlopen naar een 5-0 ruststand, dankzij nogmaals Strand Larsen en doelpunten van Lundqvist, Tomas Suslov en Laros Duarte.

Smetje

Na de pauze stuurt Wormuth een compleet nieuw elftal het veld in, waardoor de circa 1600 toeschouwers nagenoeg iedere selectiespeler van de Groningers aan het werk zien.
Smetje op een voor de rest prima avond is dat Emmanuel Matuta het veld in de tweede helft moet verlaten met een ogenschijnlijk vervelende blessure. Terwijl er geen tegenstander in de buurt is, ploft de 20-jarige Belg ineens zittend op de grond, waarna een wissel noodzakelijk blijkt. Het is nog onduidelijk om wat voor kwetsuur het gaat. Via Romano Postema (2x), Michael de Leeuw en Daleho Irandust wordt de eindstand uiteindelijk 9-0 in het voordeel van de eredivisionist.
Oratmangoen: 'Ik voel me het meest prettig op de 10-positie'

Laatste krachtmeting voor competitiestart

Komende zaterdag staat de laatste oefenwedstrijd voor FC Groningen op het programma. Dan komt het Spaanse Osasuna op bezoek in de Euroborg. Een week later begint de eredivisie, als de Trots van het Noorden zondag 7 augustus promovendus FC Volendam om 12.15 uur op bezoek krijgt.
Opstellingen FC Groningen:
Eerste helft: De Boer; Kasanwirjo, Dammers, Balker, Kalley; Pelupessy, Duarte, Lundqvist; Suslov, Strand Larsen en Ngonge.
Tweede helft: De Boer; Van Gelderen, Te Wierik, Valente, Van Kaam; Matuta, Irandust, Oratmangoen; Abraham, De Leeuw en Postema.
Programma voorbereiding FC Groningen 2022/2023
25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5
Doelpunten FC Groningen: Postema (2), Ngonge, Lundqvist en De Leeuw
2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki: 2-1
Doelpunten FC Groningen: Irandust en De Leeuw
9 juli: Hannover 96 – FC Groningen: 3-0
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen: 1-2
Doelpunten FC Groningen: Lundqvist en Ngonge
17 juli: FC Emmen – FC Groningen: 1-2
Doelpunten FC Groningen: Joosten en Te Wierik
23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen: 6-1
Doelpunt FC Groningen: Ngonge
24 juli: Blau-Weiß Lohne - FC Groningen: 1-3
Doelpunten FC Groningen: Ngonge (2) en De Leeuw
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen 0-9
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (2), Postema (2), Irandust, De Leeuw, Duarte, Suslov en Lundqvist
30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)