Aanrijding bij Midwolde als gevolg van afvaldumping, verkeer op A7 richting Drachten over de vluchtstrook

Politie en Rijkswaterstaat bij een berg gedumpte autobanden ter hoogte van Leek
Politie en Rijkswaterstaat bij een berg gedumpte autobanden ter hoogte van Leek © Persbureau Meter
Op de A7 bij Midwolde heeft in de nacht van woensdag op donderdag een aanrijding plaatsgevonden waarbij meerdere auto's betrokken waren. Volgens de politie was het ongeval een gevolg van een afvaldumping op de snelweg.
'Het ging onder andere om autobanden', aldus de politie. Ook elders op de A7 tussen Groningen en Drachten vonden boerenacties plaats en werd afval gedumpt.
Er vielen geen gewonden bij de aanrijding, die rond 2.45 uur plaatsvond. Een uur later vond ter hoogte van Frieschepalen, vlak voor Drachten, ook een ongeluk plaats.

Politie waarschuwt: 'Wees alert op nieuwe acties'

De politie waarschuwt iedereen die in het noorden nog de weg op moet voor meer boerenacties: 'Wees alert op nieuwe acties. Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Hou daar rekening mee, pas uw rijgedrag aan en schakel de politie in.'
Politie en Rijkswaterstaat hebben de A7 in de richting van Friesland afgesloten
Politie en Rijkswaterstaat hebben de A7 in de richting van Friesland afgesloten © Persbureau Meter

Verkeer op A7 richting Drachten over de vluchtstrook

De politie is een onderzoek gestart naar wie verantwoordelijk is voor het dumpen van het afval. 'Ziet u een afvaldumping of heeft u iets gezien van het incident bij Midwolde? Meldt dit dan bij de politie. Bel bij acuut gevaar 1-1-2', schrijft de politie op Twitter.
Rijkswaterstaat is bezig de snelweg, die in de richting van Drachten werd afgesloten, weer vrij te maken. Even na zeven uur werd het verkeer in de richting van Drachten over de vluchtstrook langs de bulten met afval geleid. De weg is in de richting van Drachten naar Groningen wel gewoon open.
Bekijk hoe het verkeer bij Leek over de vluchtstrook van de A7 wordt geleid:
Verkeer rijdt over de vluchtstrook van de A7 bij Leek
RTV Noord-verslaggever Jeroen Willems is rond 8 uur ter hoogte van de afslag Leek/Tolbert op de A7: 'In de berm zie ik zo'n dertig autobanden liggen. Midden op de weg liggen er nog eens zestig. Daarachter liggen nog twee bulten met wat lijkt op zand en modder.'
Het verkeer wordt er langs geleid. 'En aan de andere rijdt het verkeer ook gewoon door. Het lijkt dat de ergste overlast, althans op deze plek, weer gedaan is.'
Bulten autobanden en zand op de A7 bij Midwolde en tankstation Oude Riet

Geen opruimwerkzaamheden

Willems constateert overigens geen opruimwerkzaamheden. 'Er staan pylonnen en borden die aanwijzen om om de troep heen te rijden, maar ik zie verder geen werkzaamheden.' Behalve ter hoogte van de afslag Leek/Tolbert ligt er ook even verderop, ter hoogte van tankstation Oude Riet bij Niebert, afval op de weg.
Behalve uit autobanden bestaat het gedumpte afval ook uit betonblokken en balken. Levensgevaarlijk
Woordvoerder Rijkswaterstaat
Hoe lang het gaat duren voor de A7 weer helemaal vrij is, is nog onduidelijk. 'Men moet er rekening mee houden dat dat tot en met de ochtendspits gaat duren. Maar we doen er alles aan om de weg weer zo snel mogelijk vrij te krijgen', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Ook betonblokken en balken

Volgens de RWS-woordvoerder bestaat het gedumpte afval niet alleen uit afgedankte autobanden en zand, maar ook uit betonblokken en balken. 'Echt levensgevaarlijk', zegt hij.
Behalve autobanden is er ook zand gedumpt
Behalve autobanden is er ook zand gedumpt © Persbureau Meter

Slalommend tussen de rotzooi door

Vrachtwagenchauffeur Nick Hollemans uit Winsum is donderdagochtend op weg naar Hoofddorp. Bij Hoogkerk werd hij van weg geleid, waarna hij bij Surhuisterveen de A7 weer opging. Dat moest wel slalommend gebeuren, want her en der lagen nog bulten met gedumpt afval.
Vrachtwagenchauffeur slalomt tussen het afval door richting de A7
Reed je vannacht op de A7 en heb je iets gemerkt van de acties? Mail naar redactie@rtvnoord.nl