Kabinet ziet voorlopig af van asielopvang op schip op open water

Een zeecruiseschip dat zou moeten dienen om asielzoekers op te vangen.
Een zeecruiseschip dat zou moeten dienen om asielzoekers op te vangen. © NH Nieuws
Asielzoekers zullen voorlopig niet opgevangen worden op cruiseschepen die op open water verblijven. Wel wordt verder gewerkt aan plannen om mensen op te vangen op schepen die aan de wal liggen.
Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. Als reden noemt hij allerlei praktische bezwaren.
Het is 'lastig' om de schepen te bevoorraden, er zijn 'veiligheidsrisico’s aan opvang op zee', en het lukt niet om schepen op en neer te laten varen waarmee de asielzoekers van en naar het schip gebracht kunnen worden, zo blijkt uit de brief. Daarom is besloten om deze optie 'op dit moment niet verder uit te werken'.

Duizend mensen op drie cruiseschepen

Het plan is nog altijd om ongeveer duizend mensen op te vangen op drie cruiseschepen. Het eerste schip komt naar verwachting in Velsen te liggen en moet vanaf 1 september mensen kunnen herbergen. Het tweede schip moet vanaf oktober in gebruik zijn. Naar welke havens nog meer gekeken wordt, is onduidelijk.

Reactie VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk zegt opgelucht te zijn 'dat het kabinet tot de conclusie is gekomen dat vluchtelingen niet op een dobberend cruiseschip op kunnen worden gevangen'. 'Van begin af aan was dit een onzalig plan waarmee mensen en opvang uit het zicht, op afstand, worden geplaatst', aldus een woordvoerder van de organisatie.
'Mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld sluit je niet op. Door schepen aan een kade te leggen, kunnen mensen gaan en staan waar zij willen.'