'Korten op pensioenen juridisch lastig'

GRONINGEN - Het korten op pensioenen is onrechtvaardig en wettelijk niet zonder haken en ogen. Dat zegt Gijsbert Vonk, hoogleraar Sociale Zekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Als de nood aan de man is, is het korten op pensioenen best mogelijk, zegt Vonk, maar het gaat lang niet zo snel als minister Piet Hein Donner suggereert. Donner gaf eerder aan om eind dit jaar het besluit tot korten te willen nemen en dat er dan een maand later daadwerkelijk gekort gaat worden. Pensioengerechtigden kunnen zo'n korting echter niet zo makkelijk opvangen, zegt Vonk. Ze moeten daarom een half jaar de tijd krijgen, meent Vonk.
Door de vergrijzing en de kredietcrisis kampen pensioenfondsen met zorgelijke tekorten. Bij meerdere fondsen is de situatie zo nijpend, dat verlaging van de lopende pensioenen wordt overwogen. De hoogleraar Sociale Zekerheidsrecht pleit verder voor het instellen van een solidariteits- of garantiefonds, van waaruit noodlijdende pensioenfondsen kunnen worden geholpen.