Afval op A7 blijft liggen uit angst voor bedreiging

Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen
Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen © Noordernieuws
Het afval dat in de nacht van woensdag op donderdag op de A7 tussen Groningen en Drachten op drie plekken is gedumpt, blijft daar voorlopig liggen. De aannemer die de troep zou opruimen, is bang voor bedreigingen.
Woensdag waren er al bedreigingen van aannemers bij soortgelijke acties in het midden van het land. Volgens Rijkswaterstaat Noord-Nederland heerst er ook angst bij de vaste aannemer waar in het Noorden mee gewerkt wordt. 'We zijn nog op zoek naar een oplossing. Tot die tijd blijft het afval liggen en wordt het verkeer er omheen geleid'.
Of er ook daadwerkelijk bedreigingen geuit zijn is onduidelijk, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Autobanden en grond

Een van de plekken op de A7 waar onder meer autobanden en grond werden gedumpt, was ter hoogte van Midwolde. Het gevolg was een aanrijding waarbij meerdere auto's betrokken waren. Er vielen geen gewonden. De acties hangen samen met de protesten van boeren tegen de plannen om de uitstoot van stikstof in de landbouw te reduceren.

Crisisoverleg

Naar aanleiding van de escalerende protestacties op de snelwegen heeft Rijkswaterstaat een intern crisisberaad in het leven geroepen. Daarnaast is Rijkswaterstaat van plan de kosten van het opruimen en de schade te verhalen op de veroorzakers. De woordvoerder erkent dat dit lastig is, zolang niet duidelijk is om wie het gaat.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de betreffende aannemer daadwerkelijk zou zijn bedreigd. Maar volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat is dat niet met zekerheid te zeggen. Wel staat vast dat in dit geval de aannemer bang is voor bedreigingen. Op dit punt is het artikel aangepast.